Warmteblazers thuis

Houtkachels en allesbranders geven vooral stralingswarmte af: vlakbij de kachel is het lekker warm, maar achter in de kamer is het onaangenaam koud. In Canada heeft men voor dit probleem een oplossing gevonden, een ventilator die de warmte zo efficiënt mogelijk door de ruimte blaast. Het bijzondere aan deze ventilatoren is dat ze door de warmte van de kachel worden aangedreven.

De in Canada geproduceerde ‘Ecofan’ is zo’n heat powered stove fan. De ‘Ecofan’ plaatst men achter op de hete plaat van de kachel. De hitte wordt door de voet van het apparaat naar een thermo-elektrisch element geleid en vervolgens komt de door een elektromotor aangedreven ventilator in beweging.

De ‘Ecofan’ werkt het best als de temperatuur van de kachelplaat tussen de 200 en de 350 graden is. Wordt de kachel te heet, dan zorgen de twee hittegevoelige bladveren aan de onderkant ervoor dat het enigszins fragiele apparaat wordt opgetild.

De Heatwave is ook een uit Canada afkomstige zelfwerkende houtkachelventilator. De motor is vrijwel geluidloos en vergt nauwelijks onderhoud. De Heatwave is zeer robuust, hoe heter de kachel gestookt wordt, hoe harder de ventilator de warmte door de ruimte verspreidt.

Ruud van Marion

Meer productinformatie en een demonstratiefilmpje via nrc.nl/economie