Waarom gaat zappen door Teletekst toch zo traag?

Iedere dag verbaast Aaf Verkade uit Leiden zich erover. „Waarom kost het zoveel tijd om naar de volgende Teletekst-pagina van de NOS te zappen? Met de techniek van nu zou dat in een paar milliseconden moeten kunnen. Maar bijna altijd worden zo’n achthonderd pagina’s doorgelopen.”

Harry Hamer van de Teletekst sportredactie weet waar het aan ligt: „We werken hier met oude meuk. Sinds Teletekst is ingevoerd in de jaren tachtig, is er nooit meer iets veranderd. Je zou de schermpjes moeten zien waar wij ons bericht intikken. Voor elk kleurtje in de tekst typen we handmatig een code.” Maar, lacht hij, „Het is wel romantisch.”

Dat is het wonder van Teletekst. Het trage nieuwssysteem dat de NOS in 1980 invoerde, is nog steeds immens populair: dagelijks kijken 2 miljoen mensen naar één of meerdere pagina’s, zegt de NOS.

Hoe werkt het? Televisiebeeld wordt opgebouwd uit 625 ‘beeldlijnen’ die worden uitgezonden. De meeste daarvan zijn zichtbaar op je scherm, een aantal beeldlijnen vallen erbuiten. „In die onzichtbare lijnen zit tekstinformatie”, zegt John Verschoor van de NOS ‘frontoffice.’ „ De NOS zendt alle tekstpagina’s achter elkaar uit, de hele tijd door. Teletekst is net als een draaimolen met honderd kinderen. Je moet wachten tot jouw kind langskomt.”

In elke tv zit een decoder, een apparaatje dat beeldlijnen in tekstinformatie omzet. Verschoor: „In het begin hadden decoders maar heel weinig geheugen: genoeg voor één pagina. Als die pagina langskwam in de carrousel, pakte de decoder die eruit. Wilde je naar een andere pagina, dan moest je gewoon wachten tot de juiste pagina weer langskwam.”

Tegenwoordig kan een decoder wat meer pagina’s bewaren. Als je langer naar één zender kijkt, worden meerdere pagina’s in het geheugen van de tv opgeslagen. Dan blijkt Teletekst opeens een stuk vlotter.

Een andere manier om sneller Teletekst te kijken: ga naar teletekst.nos.nl. Daar worden de pagina’s niet achter elkaar, maar direct in je browser geladen. Razendsnel.

Carola Houtekamer