`VS moeten meer militairen naar Afghanistan sturen`

Rotterdam. In het zuiden van Afghanistan is de komende twee jaar een zeer omvangrijke militaire operatie nodig, vergelijkbaar met de surge in Irak, vooral om te voorkomen dat de regio te onveilig wordt voor de parlements- en presidentsverkiezingen in 2009. Dat zegt de conservatieve denktank American Enterprise Institute (AEI). Het advies, dat uitlekte via The Army Times, wordt binnenkort uitgebracht aan de Amerikaanse regering. De Amerikaanse regering paste veel van de aanbevelingen van het AEI toe bij `the surge`, de troepenversterking in Bagdad en omgeving. Volgens het AEI moeten er drie extra brigades (samen 10.500 man sterk) en een bataljon mariniers (tot 1.200 man sterk) naar het zuiden van Afghanistan. Deze versterkingen komen bovenop de 3.200 mariniers die in april voor zeven maanden naar het zuiden worden gestuurd, en waarschijnlijk grotendeels in Helmand worden gelegerd.