Vriendelijk debat Clinton-Obama

Vriendelijke woorden over elkaar, kritiek op de Republikeinen, en een halve knuffel na afloop. Het eerste televisiedebat tussen de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama heeft gisteren geen duidelijke winnaar opgeleverd. De kandidaten sloegen in het debat in Los Angeles een hartelijke toon aan, lachten om elkaars grappen en benadrukten vooral de historische kans op een eerste zwarte of vrouwelijke president van de Verenigde Staten.

„Ik was bevriend met Hillary Clinton voordat we deze campagne begonnen”, zei Obama. „Ik zal bevriend met haar blijven nadat deze campagne voorbij is.” De vriendelijke toon leek een reactie op het vorige Democratische debat in de staat South Carolina. Toen bestookten Clinton en Obama elkaar met kritiek. Die kritiek leek nu gereserveerd voor de Republikeinse kandidaat John McCain, de afgelopen dagen de kansrijkste kandidaat van die partij. McCain had volgens Obama en Clinton gezegd dat de Verenigde Staten, als dat nodig is, nog wel honderd jaar in Irak kunnen blijven. Obama zei dat hij het meest geschikt was om de terugtrekking van Amerikaanse troepen te leiden, omdat hij vanaf het begin tegen de inval was. „Maar we moeten er even zorgvuldig uitgaan als we er ónzorgvuldig terecht zijn gekomen”, zei hij.

Clinton stemde als senator destijds voor de inval in Irak, maar zegt nu dat zij op het verkeerde been is gezet door de regering-Bush. Zij benadrukte, zoals ze al de hele campagne doet, haar jarenlange ervaring als senator van New York. Obama prees haar politieke werk, maar voegde eraan toe dat ook hij als senator van Illinois politiek leiderschap heeft getoond. Obama en Clinton staan in de voorverkiezingen voor de Democratische kandidatuur en opiniepeilingen dicht bij elkaar. Deze week trok de derde kansrijke kandidaat van de Democraten, John Edwards, zich terug. Volgende week dinsdag, Super Tuesday, worden er voorverkiezingen in 22 staten gehouden.

Peilingen bij de Republikeinen tonen aan dat John McCain een voorsprong heeft genomen op zijn belangrijkste rivaal Mitt Romney. De gouverneur van de politiek belangrijke staat Californië, Arnold Schwarzenegger, heeft gezegd McCain te steunen. (AP, Reuters)