Vedior: ruim 4 miljoen voor gedupeerden

Uitzendbureau Vedior stelt beleggers die eind vorig jaar koerswinsten misliepen vóór de afgedwongen aankondiging van de overname door concurrent Randstad grotendeels schadeloos.

Vedior legt 4,25 miljoen euro op tafel en voorkomt daarmee een rechtszaak van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat hebben de twee partijen vanochtend bekendgemaakt.

De VEB heeft twee keer met Vedior gepraat over de gang van zaken op 30 november 2007, toen de beurskoers opsprong, de beurshandel werd stilgelegd en de overnamegesprekken onder druk van toezichthouder AFM eerder dan gepland moesten worden gemeld.

Het bedrag vergoedt 80 procent van de becijferde schade, zegt directeur Jan Maarten Slagter van de VEB. „Ik vind dat geen gek percentage, rekening houdend met de duur en de uitkomst van een eventuele rechtszaak.” Vedior en de VEB vragen de rechter de schikking te bekrachtigen.

Slagter hoopt dat de schikking precedentwerking heeft voor andere bedrijven in vergelijkbare omstandigheden. De VEB heeft automatiseringsbedrijf Exact al aansprakelijk gesteld voor het feit dat verkopende beleggers half januari koerswinsten misliepen vooruitlopend op de door de AFM geforceerde openbaarmaking van voorbereidingen voor de verkoop van het bedrijf. „Dat kost Exact een ton”, zegt Slagter.

„Voor Vedior speelt hier een principieel punt dat wij een gebaar willen maken naar onze beleggers die op die dag niet op de hoogte waren van de overnamegesprekken”, zegt financieel directeur Frits Vervoort van Vedior. „En er is een praktisch punt. Wij willen onze aandacht concentreren op de integratie met Randstad, niet op een mogelijke langdurige juridische procedure.” Vedior zegt ondanks de schikking met de VEB geen enkele schuld te erkennen aan de uitgelekte informatie op 30 november. „De AFM onderzoekt de zaak grondig en wij verlenen alle medewerking.” Vervoort zegt niet te weten wanneer dat onderzoek is afgerond.

Bij de VEB hebben zich inmiddels beleggers gemeld die samen goed zijn voor 10 procent van de handel op de ochtend van de 30ste november, zegt Slagter. Die ochtend waren er 3.000 transacties. Per transactie kan becijferd worden wat zij misliepen, zegt hij. Wie zich niet meldt, mist zijn vergoeding en die komt vervolgens ten goede aan de andere gedupeerde beleggers.