Televisie Voorkeur

De animatieserie The Simpsons , ontwikkeld door Matt Groening, is inmiddels de langstlopende situatiekomedie uit de Amerikaanse televisiegeschiedenis. Vandaag zendt Veronica de aflevering ‘You Kent Always Say What You Want’ uit, een jubileum, want deze 22ste episode van het achttiende seizoen is tevens de 400ste aflevering van de satirische serie met humor op verschillende niveaus. Veronica, 19.30-20.25u. **FILE** In this animated image created by Matt Groening and released by Twentieth Century Fox, Bart Simpson flies through the air in an epic skateboarding trip, in a scene from "The Simpsons" movie. (AP Photo/Twentieth Century Fox, Matt Groening, FILE) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. De Nederlandse documentairemaakster Fleur van Dissel werd werkend in Kenia opgepakt op verdenking van terrorisme. Inmiddels is ze weer veilig thuis in Nederland en blikt ze terug. Kenia is sinds de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen het toneel van etnisch geweld. Nog bijna dagelijks onderhoudt Van Dissel intensief contact met Kenia. Ze ziet de toekomst voor de politieke situatie in het door haar zo geliefde land somber in. Verder het wekelijkse gesprek met de minister-president. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Met staatssecretaris van Europese zaken Frans Timmermans mee naar Bulgarije. Daar bezoekt hij het kindertehuis waar Netwerk woensdagavond een reportage over uitzond. De misstanden in de zorg voor gehandicapten in dit jongste lid van de Europese Unie leidden internationaal tot grote verontwaardiging. Ook aandacht voor de invasie van rijke Nederlanders op de Waddeneilanden Terschelling, Vlieland en Ameland. Hun huizen staan een groot deel van het jaar leeg en volgens de eilanders bedreigt dit de lokale economie en het toerisme. De Tweede Kamer bemoeit zich er nu mee. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de laatste ontwikkelingen rond de zaak-Holloway en Joran van der Sloot. Verder een oproep uit de dierproefsector, waaronder farmaceutische bedrijven en dierproefbedrijven, die de regering als grootste opdrachtgever vragen om meer bescherming en morele ondersteuning. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

In de knip! Consumentenprogramma met o.a. een antwoord op de vraag wat er van een goede uitvaartondernemer valt te verwachten en wat hiervoor moet worden betaald. Onderzoek met de verborgen camera laat grote prijsverschillen zien tussen uitvaartondernemers. Verder: is het nog wel verstandig om in deze roerige tijden te beleggen? Ned.2, 19.20-19.55u.

The money programm: Dirty little secrets. Reportage over de toenemende trend van bedrijven om privé-detectives in te huren voor bedrijfsspionage bij de concurrent. BBC 2, 20.00-20.30u.

De leugen regeert. Journalistiek discussieprogramma. Debat over de vraag of wij wel een goed beeld van de VS krijgen, met Jan Tromp, oud-correspondent in Amerika voor de Volkskrant, Charles Groenhuijsen, voormalig Amerika-correspondent voor de NOS en Amerika-deskundige Hans Veldman. Ook een debat over de kans op een hypotheekcrisis in Nederland. Verder een reconstructie van de gebeurtenissen rond het citaat ‘de leugen regeert’ van koningin Beatrix, met Pieter Broertjes (Volkskrant), Hans Nijenhuis (toen NRC, nu nrc.next) en freelance journalist Frènk van der Linden, en een reportage over fotomanipulatie in de Telegraaf. Ned.2, 21.15-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Topkok Herman den Blijker vertelt over een nieuwe reeks van zijn programma ‘Mijn tent is top’ en Adelheid Roossen over de reprise van de voorstelling over eerwraak, Is.Man, waarvoor zij gesprekken voerde met islamitische mannen die in de jaren 60 en 70 naar Nederland kwamen. Presentator Matthijs van Nieuwkerk krijgt hulp van tafelheer Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Sgt. Pepper. Rick de Leeuw voert een muzikaal gesprek met Claw Boys Claw-voorman Peter te Bos. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw en Witteman. Schrijver Kees van Beijnum vertelt over zijn nieuwe boek Paradiso en zijn ervaringen met boekverfilmingen. Tweede Kamerlid Agnes Kant vertelt over de nieuwe SP-campagne tegen misstanden in de thuiszorg. Ook te gast is directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen. Zij is vandaag teruggekeerd uit Kenia en vertelt over de situatie van het land en de vluchtelingen. Ned.1, 23.00-23.55u.

cultuur

The museum. Vierde deel, genaamd Uit de voegen barsten, van een tiendelige documentaireserie die toont wat zich achter de schermen van het British Museum in Londen afspeelt. Het museum heeft naast de zorg voor de historische schatten ook een plicht het historische, 250 jaar oude museumgebouw te onderhouden. Ned.2, 19.55-20.25u.

amusement

Spam. Satirisch nieuwsprogramma met onder andere bijdragen van Kamagurka en Nigel Williams die zich stand-upgewijs over de actualiteit van de afgelopen dagen buigen en waarin tv-momenten worden getoond die iedereen heeft gemist. België 2, 20.40-21.10u.

Thank God it’s Friday. Claudia de Breij neemt de week door met Charles Groenhuijsen. Verder het nieuws van de afgelopen week met Arthur Japin, Lange Frans en Bastiaan Geleijnse. Ned 3, 21.40-22.30u.

Later... with Jools Holland. Muziekprogramma met optredens van Radiohead, Feist, Cat Power, Mary J Blige and Dionne Warwick. BBC 2, 0.35-1.35u.

sport

RTL voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de eredivisie tussen NAC en FC Twente en een vooruitblik op de overige voetbalduels van dit weekeinde. RTL 7, 19.50-22.30u.

Podcast.

Uitbreiding EU. Harry van Bommel vindt dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken slappe knieën toonde door in te stemmen met de EU-handreiking aan Servië. Het Kamerlid van de SP praat vanavond in nrc.fm over de verhoudingen tussen de Europese Unie en Servië na de verkiezingen van zondag. De podcast nrc.fm is vanavond vanaf 19 uur te beluisteren via nrc.nl/podcast.