Tech Nieuws

Kijken door een 3D-bril

Je klapt een boek open en het komt tot leven! Door de bergen stroomt een riviertje en een reus springt van de bladzij. Uit de lucht plukt hij een wolk, handig als dekentje. Zo'n driedimensionaal boek bestaat echt. Het heet EyeMagic book en is ontwikkeld in Australië.

Kinderboekenschrijver Gavin Bishop verzon het verhaal over reus Jimmy Jones. Dit boek kan je alleen bekijken met een speciale bril. In het midden zit een cameraatje. Op elke pagina van het boek staan markers; symbooltjes die de camera herkent en vertaalt naar driedimensonaal beeld. Zo poppen de tekening op uit een boek dat in feite plat blijft. Als je om het boek heenloopt kun je het zelfs van alle kanten bekijken. Deze techniek heet Augmented Reality. In het kort AR. Het betekent dat er over de echte werkelijkheid iets heen wordt gelegd. Nu kun je AR zien door middel van een bril, maar in de toekomst kan het ook met een contactlens. Ja, deze maand werd bekend gemaakt dat het geleerden in Washington, Amerika, gelukt is om contactlenzen te maken waar chips in verwerkt zijn, waarmee je meer ziet dan de werkelijkheid. Het is dus heel goed mogelijk dat je ooit een boek openslaat dat op je netvlies tot leven komt.