Tata: overname in VS

Het Indiase Tata-conglomeraat spreidt zijn vleugels verder uit naar het westen. Tata’s chemiedochter Tata Chemicals neemt voor 1 miljard dollar (672 miljoen euro) de Amerikaanse sodafabrikant General Chemical over. General Chemical produceert soda (natriumcarbonaat) voor de voedings- en glasindustrie.

Tata kocht eerder het Brits-Nederlandse staalconcern Corus en de Britse theefabrikant Tetley en onderhandelt met Ford over de overname van de Britse autofabrikanten Jaguar en Land Rover.

Met de overname van General Chemical wordt Tata een van de grootste sodaproducenten ter wereld. General Chemical bezit eigen mijnen in de Amerikaanse staat Wyoming waar trona wordt gewonnen, een erts dat dient als grondstof voor de productie van soda. Tata heeft niet aangegeven hoe het de overname wil financieren.

Tata is een van India’s grootste conglomeraten, met activiteiten op het gebied van staal, auto’s, automatisering, hotels, chemie en verzekeringen. (AP)