Tanden voor de tandenfee of om je nek

Het gebruik om losgekomen melktanden onder je kussen te leggen voor de tandenfee is ongeveer een eeuw oud.

illustratie Emily Gobeille bij Tandenkunst Gobeille, Emily

Het schijnt regelmatig voor te komen dat kinderen hun tanden niet willen verpatsen aan de tandenfee. Ze willen hun tand zelf houden. In Amerika heeft een slim echtpaar gebaseerd op deze kennis een ‘tanden-bank’ ontworpen. Gewoon een leuk doosje voor melktanden, Disney omarmde het concept.

Rituelen rond het wisselen van tanden komen in alle culturen voor. De mens heeft normaal twintig melktanden, die los beginnen te laten rond het vijfde of zesde levensjaar. Het verhaal van de tandenfee is ongeveer een eeuw oud. Voor wie het niet kent: de losgelaten tand leg je onder je hoofdkussen en 's nachts komt de tandenfee er geld voor in de plaats leggen.

Er zijn sprookjes, films, cartoons, kinderboeken en zelfs een rocknummer over de tandenfee, Baby, take your teeth out van Frank Zappa (hoewel dat ook op het kunstgebit van een geliefde kan slaan). Gespecialiseerd tandenfee was Rosemary Wells, een tandarts die haar woning in Illinois ombouwde tot Tooth Fairy Museum.

In Spaanstalige landen gelooft men in de tandenmuis, net als in Italië en Frankrijk. Knaagdieren wisselen namelijk niet, hun tanden blijven maar aangroeien, dus staan muizentanden symbool voor kracht. In Azië bestaat de traditie dat een kind de tand uit de onderkaak op het dak moet gooien en een tand uit de bovenkaak tussen de vloerplaten.

Een vrouw die in de Amsterdamse boekwinkel de Slegte werkt, heeft kindertanden om haar nek hangen, in goud gezet. Ik heb haar er eens over aangesproken, omdat ik zelf ook een tand om mijn nek heb. De mijne is een grotemensentand van mijn zoon, die plaats moest maken voor een beugel. Het trekken was pijnlijk, gelukkig was mijn man erbij toen het gebeurde. Hij heeft de andere hoektand om zijn nek en zegt: „Waar heb je anders kinderen voor, als je er geen sieraad van kunt maken.”

De Vikingen droegen melktanden van hun kinderen om hun nek als ze ten strijde trokken. Misschien een idee voor de tandenfee om kiezen als kralen te gebruiken?