Taart van witte chocola

Bodem75 g witte chocolade3 verse eieren75 g suiker75 g bloemhalve pot jamVulling6 blaadjes gelatine500 g witte cholade5 deciliter slagroom200 g verse roomkaas75 g pure chocolade

Nou niet mekkeren over de calorieën. Zo’n taart doe je eens per jaar en met vrienden en familie voor de gedeelde vreugd. Als je je beperkt tot het eten van een puntje – er gaan er 12 uit – kan iedereen bescheiden genieten. Als jam gebruikte ik zwarte kersen van St. Dalfour, een jam zonder kunstmatige toevoegingen.

Vet bodem en zijkant van een springvorm van 24 tot 26 centimeter in. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd 75 gram chocolade in stukjes en doe die in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan heet water. Zet het vuur zacht als het water kookt. Smelt de chocolade. Klop de eieren en de suiker in een kom met een mixer tot een bleek, dikromig mengsel. Zeef de bloem boven de kom en spatel die erdoor. Roer tot slot de chocolade door het beslag. Schenk alles in de vorm. Bak de bodem van de taart op een rooster in de oven in een kwartier bruin en gaar. Laten afkoelen in de vorm. Bestrijk de bodem dun met jam.

Vulling: week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Snijd de chocolade in stukjes. Bewaar 4 eetlepels slagroom, breng de rest aan de kook. Neem de pan van het vuur. Los de chocolade in porties op in de room. Gaat dit niet goed genoeg meer, zet de pan dan even terug op het vuur. Roer tot de chocolade is opgelost; de room mag echter niet meer koken. Klop met een garde de roomkaas erdoor. Verwarm de bewaarde slagroom. Knijp de gelatine uit en los ze van het vuur af op in deze slagroom. Roer het gelatinemengsel door de chocolade. Laat het geheel wat afkoelen en indikken. Verdeel het dan over de deegbodem.

De taart moet minstens 3 uur in de koelkast opstijven. Schaaf de pure chocolade. Maak de zijkant van de taart met een warm mes los en haal de wand van de springvorm weg. Snijd de taart in punten en strooi er pure chocolade over.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Gelovige flensjes