Strakke, mathematische vormen komen tot leven

Cosmogenies

Regie: Hugo Verlinde.€ 24, 95 (Filmfreak) ***

We zijn zo gewend om film op een wit doek te bekijken, dat je bijna zou vergeten dat je beelden ook op heel andere dingen kunt projecteren. Op vallende zandkorrels bijvoorbeeld, of op de lege pagina’s van een boek, dat er zo bladzijde na bladzijde hetzelfde uitziet. De Franse kunstenaar Hugo Verlinde projecteert zijn computerfilms op gezichten en handen, waarmee hij zijn strakke mathematische vormen tot leven laat komen. Wiskunde en kunst bijten elkaar niet, in de ogen van Verlinde. Hij werkt alleen met pure vormen, met name sinusgolven, waarmee hij de wonderlijkste lichtsculpturen maakt. Ook projecteert hij op wapperend voile en lycra, die het licht merkwaardig laten kronkelen. In zijn eigen woorden: de kille curven veranderen in wiskundige wezens die echt lijken te leven. Verlinde, verbonden aan het Parijse filmlab Etna, zet eenvoudige golven om tot complexe levensvormen, alsof hij in zijn eentje de evolutie nadoet. Het resultaat is soms een beetje zweverig maar het is wel ontspannend om ernaar te kijken. Op de dvd is te zien dat sommige bezoekers de lichtinstallaties even willen aanraken. Verlinde heeft zo het abstracte dichterbij weten te halen.