S&P’s bereidt afwaardering obligaties voor

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verwacht dat de schade van de kredietcrisis veel groter zal zijn dan tot nu toe bekend is. S&P’s overweegt op grote schaal door hypotheken gedekte schuldpapieren af te waarderen.

Dat heeft de kredietbeoordelaar gisteren bekendgemaakt. Banken hebben tot nu toe voor zo’n 100 miljard dollar (67,2 miljard euro) afgeschreven op dit type obligaties. S&P’s verwacht dat dat bedrag bijna zal verdrievoudigen tot 270 miljard dollar.

S&P’s overweegt de beoordeling te verlagen op ‘besmette’ producten met een totale waarde van 500 miljard dollar. Deze producten zijn op de een of andere manier verbonden met de in problemen verkerende Amerikaanse hypotheekmarkt.

De aangekondigde afwaardering kan tot grote schokken op de financiële markten leiden, erkent S&P’s. Het bedrijf zegt dat de grote banken al flink hebben gesneden in hun bezittingen, maar dat nu ook kleinere financiële instellingen aan de beurt zijn, zoals regionale banken.

De beoordelingen van bedrijven als S&P’s en Moody’s zijn cruciaal voor het functioneren van de financiële markten. Kredietbeoordelaars beoordelen niet alleen de kredietwaardigheid van bedrijven, maar beoordelen ook risico’s die aan leningen zitten. De hoogste kwaliteitsbeoordeling (triple-A) betekent dat er weinig risico is, een lagere waardering betekent meer risico. Veel fondsen (met name institutionele beleggers) kunnen alleen investeringen doen als die een hele hoge waardering hebben. Een afwaardering kan tot massale verkopen leiden.

De kredietbeoordelaars liggen onder vuur voor hun rol in de kredietcrisis. Zij zouden volgens critici te laat zijn geweest in het afwaarderen van risicovolle hypotheekbeleggingen en te dicht op hun opdrachtgevers zitten.

S&P verwacht dat Amerikaanse huizenbezitters nog niet uit de problemen zijn, waardoor op hypotheken gebaseerde obligatieleningen nog grote risico’s lopen. De afwaardering bij die producten bedraagt mogelijk 270 miljard dollar en het betreft ruim 6.000 verschillende obligatieleningen met hypotheken als onderpand. Dat is bijna de helft van het aantal leningen dat is uitgegeven.

Ook de verzekeringen op obligatieleningen staan op de rol voor afwaarderingen. Daarbij gaat het in totaal om 264 miljard dollar.

Meer over kredietbeoordelaars op nrc.nl/kredietcrisis