‘Rusland moet ook opkopen’

Russische bedrijven moeten het voorbeeld van hun Chinese collega’s volgen en meer belangen nemen in buitenlandse ondernemingen. Dat heeft Dimitri Medvedev, de gedoodverfde opvolger van president Poetin, gisteren gezegd op een zakenforum in het zuiden van Rusland.

„Jullie weten dat de meeste grote landen dit doen. Sommige, als China, zijn hier zelfs heel bedreven in. Ook wij kunnen meer actief zijn”, hield Medvedev zijn publiek, bestaande uit invloedrijke Russische zakenlieden, voor.

Volgens Medvedev, die nu als eerste vicepremier deelneemt aan het kabinet van president Poetin, moet het rendement op buitenlandse investeringen worden gebruikt om de Russische economie te diversifiëren en productiever te maken. „Het maakt het ook mogelijk om nieuwe markten te betreden”, aldus Medvedev.

Het pleidooi van de presidentskandidaat, die volgens de laatste peiling bij de verkiezingen in maart op meer dan 80 procent van de stemmen kan rekenen, komt een dag nadat zakenleiders op een ander congres kritiek hadden geuit op het buitenlandbeleid.

Topman Anatoly Chubais van elektriciteitsmonopolist RAO-UES zei dat het mogelijk is dat het soms halsstarrige optreden van Rusland in internationale kwesties buitenlandse bedrijven huiverig kan maken voor investeringen van Russische ondernemingen.

Als voorbeeld noemde Chubais, die als minister van Financiën in het kabinet van toenmalig president Boris Jeltsin bekend stond als progressief, het feit dat Rusland er onlangs niet in slaagde te investeren in Amerikaanse bedrijven terwijl andere buitenlandse fondsen dat wel lukte. (AP)