`Rechter tribunaal Cambodja moet weg`

Rotterdam. De Cambodjaanse rechter Ney Thol moet onmiddellijk ontslagen worden van het tribunaal dat de kopstukken van de Rode Khmer moet berechten, omdat hij ”onafhankelijk noch onpartijdig” is. De Nederlandse advocaten Michiel Pestman en Victor Koppe, die de verdachte Nuon Chea bijstaan, hebben daartoe deze week een wrakingsverzoek ingediend. Ney Thol leidt als generaal de militaire rechtbank en is lid van het bestuur van premier Hun Sens Cambodjaanse Volkspartij. Volgens de advocaten wendt hij zijn invloed als jurist aan ten behoeve van de partij. Hij heeft twee politieke tegenstanders van Hun Sen veroordeeld in processen die als politiek gemotiveerd te boek staan. Beide veroordeelden kregen later gratie. Het Cambodja-tribunaal is opgericht voor de berechting van leiders van de Rode Khmer, het schrikbewind dat tussen 1975 en 1978 aan 1,7 miljoen mensen het leven heeft gekost.