Raket VS doodt Al-Qaedaleider in Pakistan

Een van de topcommandanten van het terreurnetwerk Al-Qaeda is deze week bij een Amerikaanse raketaanval in Pakistan gedood. De dood van Abu Laith al-Libi werd gisteren bevestigd in een verklaring op de website Ekhlaas.org, die vaak door Al-Qaeda wordt gebruikt.

Abu Laith al-Libi was volgens Amerikaanse bronnen vorig jaar februari verantwoordelijk voor een bomaanslag op de Amerikaanse basis in Bagram tijdens een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney aan Afghanistan. Daarbij vielen 23 doden.

Volgens een Amerikaanse functionaris vond Al-Libi de dood in een gebouw in de Pakistaanse regio Noord-Waziristan door een raket die was afgeschoten door een Amerikaans onbemand vliegtuigje vanuit Afghanistan. Bij de aanval zouden nog twaalf buitenlandse militanten zijn gedood. Noord-Waziristan is wetteloos stammengebied aan de grens met Afghanistan, dat naar wordt aangenomen een belangrijk deel van het Al-Qaeda-leiderschap huisvest.

Een Pakistaanse regeringswoordvoerder in Islamabad wilde zijn dood niet bevestigen. Maar Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen erkenden van „onze bronnen bij militanten” te hebben vernomen dat Al-Libi bij de Amerikaanse aanval was gedood.

De dood van zo’n belangrijke Al-Qaeda-commandant als gevolg van een Amerikaanse militaire actie op Pakistaanse bodem brengt president Pervez Musharraf in verlegenheid. Deze heeft herhaaldelijk verklaard dat hij geen Amerikaanse militaire actie tegen Al-Qaeda in zijn land zal toestaan. Een hoge Amerikaanse functionaris zei vorige week dat een Amerikaanse delegatie begin januari nog Pakistan had bezocht om toestemming te vragen voor grotere Amerikaanse betrokkenheid in de strijd tegen Al-Qaeda en de Talibaan. Musharraf zei later dat Amerikaanse troepen als indringers zouden worden behandeld als ze de grens met Pakistan zouden overschrijden.

Volgens terreurexperts was Al-Libi, die sinds eind jaren tachtig bij Al-Qaeda en de Talibaan actief was, een van Osama bin Laden zes belangrijkste medewerkers. Hij zou hebben toegezien op talrijke operaties tegen westerse troepen in Afghanistan. „Hij was een kunstenaar in wat hij deed”, aldus de verklaring op Ekhlaas.org. Maar aan de andere kant werd onderstreept dat zijn dood geen doorslaggevende gevolgen heeft voor Al-Qaeda in het grensgebied. „Dit is niet meer dan één aanval in dit gebied dat door militanten is geïnfiltreerd”, zei Seth Jones van de Amerikaanse denktank Rand Corp. (Reuters, AP, AFP)