Radio Voorkeur

Kunststof. Roemenië transformeerde na 1989 in rap tempo van een hard communistisch land in een ultrakapitalistische maatschappij. Olaf Tempelman, acht jaar lang Oost-Europa correspondent voor De Volkskrant, was getuige van dit proces. Hij zag hoe een bloeiende undergroundcultuur, ontstaan tegen de verdrukking van het communistische regime, het aflegde tegen de verlokkingen van de nieuwe tijd. Radio1, 19.00-20.00u.

De Avonden. Reportage over 25 jaar ‘Cinemart’, de jaarlijkse co-productiemarkt van het International Film Festival Rotterdam. Een platform waar filmmakers en producenten hun projecten presenteren aan potentiële financiers. Verder een gesprek met regisseur David Verbeek over zijn film Shanghai Trance., een portret van het moderne leven in de megastad Shanghai. Vertaler Robbert-Jan Henkes bespreekt de film Otto e Mezzo van Fellini. Radio6, 19.00-22.00u.

Casa Luna. Pier Vellinga is gepromoveerd op de veiligheid van de Nederlandse duinenkust bij stormvloed en een van de eerste Nederlandse wetenschappers die onderzoek deed naar klimaatverandering. Over de stand van de dijken. Radio 1, 0.02-0.45u.