Publieke omroep krijgt baas uit eigen kringen

EO-directeur Henk Hagoort wordt de nieuwe baas van de publieke omroep. „Het is goed dat het iemand uit de boezem van de omroep is.”

Een Hilversumse ingewijde wordt de nieuwe baas van de publieke omroep en niet een politicus, een hoofdredacteur of een andere buitenstaander. Henk Hagoort, directeur van de EO, volgt uiterlijk 1 augustus Harm Bruins Slot op als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat heeft de raad van toezicht gisteren bekendgemaakt met instemming van minister Plasterk (Media, PvdA).

Hagoort (42) is de eerste bestuursvoorzitter die afkomstig is van een omroep. Doorgaans worden politici of bestuurders benoemd, zoals Gerrit-Jan Wolffensperger en Joop van der Reijden. Hagoort is lid van het CDA. Volgens Cees Smaling, voorzitter van de raad van toezicht, wordt met deze benoeming gekozen „voor een voorzitter met hart voor de publieke omroep, met bewezen bestuurlijke kwaliteiten en kennis van de relevante dossiers”. De bestuursvoorzitter van de NPO geeft onder meer leiding aan de zendercoördinatoren die de programmering op de publieke tv-netten en de radiozenders bepalen.

Hagoort, die vanaf 1992 bij de EO werkt, vindt dat de publieke omroep er goed voor staat en ziet het als zijn taak de pluriformiteit te verstevigen. Hij wil de kwaliteit verder versterken, laat hij in een verklaring weten. De nieuwe omroepbaas wil niet praten met de pers voordat hij in functie is.

Gerard Timmer, directeur tv-programmering van de NPO, reageerde „blij verrast” op de benoeming van Hagoort. „Het is goed dat het iemand uit de boezem van de publieke omroep is.”

De evangelische achtergrond van Hagoort is geen bezwaar, vindt Timmer. „Ik ken hem als iemand die zeer goed in staat is om voor het geheel te denken.” De mediawoordvoerders in de Tweede Kamer delen die mening. „Hij heeft een duidelijke kleur en D66 zal extra goed opletten of hij zich niet inhoudelijk met de omroepen bemoeit”, zegt Boris van der Ham. „Maar hij verdient het voordeel van de twijfel. Ik verwacht dat hij zich terdege bewust is van zijn rol.” Martijn van Dam (PvdA) maakt zich geen zorgen en vindt dat Hagoort „uit het goede hout is gesneden”.

Een van de belangrijkste opdrachten van de nieuwe bestuursvoorzitter wordt te zorgen dat de publieke omroep een afspiegeling vormt van de samenleving. „Van iedereen, voor iedereen”, noemt de huidige bestuursvoorzitter Bruins Slot dat. De publieke omroep moet programma’s maken voor alle Nederlanders en niet alleen voor linkse, hoog opgeleide mensen in de Randstad. De NPO publiceert binnenkort de resultaten van een imago-onderzoek.

Waar Bruins Slot moest vechten tegen bezuinigingen, wacht zijn opvolger Hagoort een luxere positie. De publieke omroep krijgt van het huidige kabinet miljoenen euro’s extra voor onder meer nieuwe programma’s en versterking van de zomerprogrammering.

Programmatisch zal Hagoort zijn aandacht vooral moeten richten op Nederland 2. Na de invoering van het programmeringsmodel, ruim een jaar geleden, slaagt deze zender er nog niet in het gewenste kijktijdaandeel te halen. Nederland 2 wisselt ‘zware’ informatie af met religieuze programma’s – onder meer van Hagoorts EO – en moet daarmee twee té verschillende doelgroepen bereiken, zeggen deskundigen.

Hoe ver reikt de macht van de bestuursvoorzitter? Zou hij de pornofilm Deep Throat kunnen verbieden die BNN en VPRO deze maand uitzenden? Gerard Timmer: „Nee, en zeker niet ad hoc. De raad van bestuur maakt beleid op hoofdlijnen en niet op programmaniveau. Op de lange termijn zou het bestuur het beleid kunnen formuleren dat de publieke omroep geen erotiek meer zou moeten uitzenden, maar ik denk niet dat dat ooit zal gebeuren.”