Productie Shell daalt verder

Onrust in Nigeria zorgt voor een daling van de productie van olieconcern Shell.

De winst van Shell over 2007 steeg toch, voornamelijk door de hoge olieprijs.

Het moeten pijnlijke tijden zijn voor internationale olieconcerns. Ondanks miljardeninvesteringen blijft de productie bij vrijwel alle oliemaatschappijen dalen. Bij Shell alweer voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het bedrijf kampt met grote problemen in Nigeria, het West-Afrikaanse land waar Shell een groot deel van zijn olie en gas wint. Zo bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van het concern.

De productie over 2007 daalde met 5 procent ten opzichte van vorig jaar naar 3,2 miljoen vaten olie-equivalent per dag, exclusief de productie uit de Canadese oliezanden. Door gewelddadigheden in de Nigeriaanse Delta en het uitblijven van financiering van de lokale regering (die een belang heeft van 55 procent in de joint venture met Shell) daalde de productie daar met zo’n 180.000 vaten per dag. Shell zit al sinds 1958 in Nigeria en heeft sinds de jaren negentig last van toenemende onrust onder de bevolking die een groter aandeel eist van de olieopbrengsten.

De problemen in Nigeria hebben het Nederlands-Britse bedrijf ertoe gebracht om een voorziening te nemen van 716 miljoen dollar (484 miljoen euro). Vorige week voerde topman Jeroen van der Veer gesprekken met de Nigeriaanse regering over een oplossing voor het financieringsprobleem en het herstellen van de veiligheid. Van der Veer wilde geen uitspraken doen over de onderhandelingen.

De daling in Nigeria deed de toename van de productie in andere delen van de wereld teniet. Het bedrijf zag de productie in onder andere de Verenigde Staten, Rusland en China stijgen. Shell verwacht niet dat de problemen in Nigeria volgend jaar al zijn opgelost. Financieel topman Peter Voser zei dat de productie voor 2008 „licht onder het niveau van 2007 zal uitkomen”.

Voor het komende decennium verwacht Voser wel een groei in de productie, van 2 à 3 procent. Die groei moet vooral komen uit de mammoetprojecten waarin Shell investeert, zoals het Kashaganveld in Kazachstan. In 2007 bedroegen de investeringen 23,8 miljard dollar. In 2002 was dat nog 13,8 miljard. In 2008 zal dat tussen de 24 en 25 miljard dollar zijn.

De winst van Shell steeg over het afgelopen jaar opnieuw. Het concern behaalde een nettowinst van 27,56 miljard dollar, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2006. De groei was voornamelijk te danken aan de hoge olieprijs. Tegelijkertijd heeft Shell te maken met hoge kosten door stijgende prijzen van grondstoffen, zoals staal. Ook belangrijke onderdelen voor de oliewinning, zoals pompen, worden duurder.

De hoge olieprijs zet ook de winst uit raffinageactiviteiten van Shell (de productie van benzine uit ruwe olie) onder druk. Ondanks de hoge winst werd Shell meegezogen door de negatieve teneur op de beurzen. In Amsterdam sloot het aandeel gisteren op 24,05 euro, een daling van 0,12 procent.

    • Chris Hensen