Peter R. de Vries claimt oplossing ‘Holloway’

Het Openbaar Ministerie op Aruba onderzoekt nieuwe aanwijzingen rond de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway in mei 2005. Het onderzoek is het gevolg van nieuw bewijs dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries zegt te hebben vergaard. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van verborgen camera’s.

De bevindingen waren gisteren aanleiding voor spoedoverleg van de top van justitie op Aruba. Inzet van dat overleg was de vraag of er op basis van door De Vries aangeleverde informatie opnieuw personen als verdachte in deze zaak moeten worden aangehouden.

Belangrijkste verdachte in deze zaak was de Nederlander Joran van der Sloot. Hij is de laatste die Holloway heeft gezien. De Arubaanse hoofdofficier van justitie, Hans Mos zegt in de documentaire van Peter R. de Vries, die zondagavond wordt uitgezonden, dat „de waarheid nu boven tafel komt. We kunnen de zaak nu rond krijgen.”

De Vries zelf geeft geen gedetailleerde informatie tot de uitzending van zijn programma. Hij zegt wel zeker te weten dat Holloway dood is. Hij laat vooralsnog in het midden of Van der Sloot direct betrokken is bij haar verdwijning of haar dood. Ook is het onduidelijk of Van der Sloot belastende verklaringen voor een verborgen camera zou hebben afgelegd. Maar zelfs als dat het geval zou zijn, dan heeft het OM volgens strafrechtadvocaat Gerard Spong niet automatisch een nieuwe zaak. Dat is afhankelijk van de vraag waar de heimelijke opnames zijn gemaakt. Als dat in de privésfeer is geweest, is dat volgens Spong onrechtmatig handelen van De Vries geweest en is er inmiddels jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat houdt in dat die informatie niet in een strafproces gebruikt mag worden. Spong verwijst naar een recente uitspraak van dat Hof, in oktober, waarbij de Nederlandse staat veroordeeld werd inzake de manier waarop heimelijke opnames gebruikt werden in een strafproces tegen voormalig rechercheur Joost van Vondel. Eerdere jurisprudentie wijst volgens Spong uit dat dergelijke heimelijk verkregen informatie door het OM hooguit als startinformatie voor nieuw onderzoek mag worden gebruikt. De Amerikaanse advocaat van Van der Sloot zegt dat zijn cliënt niet bang is voor de nieuwe informatie.

De Vries: pagina 3

TV-column: pagina 17