Pas verschenen

LITERATUUR

K. Michel: In een handpalm. Augustus, 156 blz. € 19,90

Bundel korte verhalen van de dichter K. Michel (1958).

Adriaan Jaeggi: Het is hier altijd laat van licht Amsterdamse stadsgedichten. Nieuw Amsterdam, 58 blz. € 14,90

Gedichten over de hoofdstad, geschreven tijdens Jaeggi’s periode als stadsdichter van 2006 tot 2008. In dezelfde tijd was Bart Moeyaert stadsdichter van Antwerpen. Zijn bundel Gedichten voor gelukkige mensen verscheen bij Querido (52 blz. € 15,–).

Yannick Murphy: Was getekend, Mata Hari (Signed, Mata Hari). Vert. Willem Groenewegen, Prometheus, 292 blz. € 18,95

‘Afwisselend lyrische en beschrijvende’ roman over Mata Hari (Margaretha Zelle), de danseres van Friese komaf (Gert Jan de Vries in Boeken, 16.11.07).

Amos Oz: Mijn Michaël (Michaël sjeli). Vert. Hilde Pach, Bezige Bij, 286 blz. € 15,–

Nieuwe vertaling van de roman uit 1968 van de Israëlische schrijver Amos Oz (1939) over een jonge vrouw wier onderdrukte erotische verlangens haar huwelijk en levensgeluk verwoesten.

NON-FICTIE

Yuri Felshtinsky en Vladimir Pribylovsky: De onderneming Rusland onder Poetin (The Age of Assassins). Vert. Gerard Grasman, Forum, 384 blz. € 18,95

Historicus Yuri Felshtinsky schreef in samenwerking met de Russische dissident Vladimir Pribylovsky een portret van de politieke loopbaan van Vladimir Poetin Zij baseerden hun verhaal op basis van geheime informatie van onder meer KGB spionnen.

Roman Koot, Michiel Nijhoff, Saskia Scheltjens (red.): Kunstbibliotheken in Nederland Tien korte schetsen. Primavera Pers, 176 blz. € 17,50

In tien artikelen wordt een beeld geschetst van een aantal kunstbibliotheken in Nederland. Met name die in de Randstad en Eindhoven. Geïllustreerde uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland (OKBN).

Ton van der Lee: De Afrikaanse weg Van Kaapstad naar Caïro. Balans, 270 blz. € 16,95

Verslag van een reis dwars door zwart Afrika. Van der Lee, die zelf al ruim tien jaar in Afrika woont, praat met gewone mensen over hun ‘idee’ voor de Afrikaanse problemen.

V. S. Naipaul: Schrijversmensen (A Writer’s People). Vert. Auke Leistra, Atlas, 206 blz. € 19,90

Essays van de Nobelprijswinnaar over onder meer Mahatma Gandhi, Gustave Flaubert, over zijn jeugdjaren in Trinidad en over de rol van Anthony Powell en Francis Wyndham in zijn literaire ontwikkeling.