Parijs stuurt extra troepen naar Tsjaad

Frankrijk heeft honderdvijftig militairen extra naar Tsjaad gestuurd „uit voorzorg” tegen een grootschalig offensief van rebellen tegen de regering van het Afrikaanse land. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De Europese Unie heeft in reactie op het offensief laten weten dat het zijn vredesmissie in Tsjaad voor onbepaalde tijd uitstelt.

Het besluit van Parijs volgt op berichten van de Franse inlichtingendienst over een massale opmars van rebellen vanuit Oost-Tsjaad naar de hoofdstad N’Djamena. De rebellen, die al jaren de regering van president Idriss Deby willen omverwerpen, zijn in opmars met een konvooi van naar verluidt driehonderd voertuigen. Vanochtend werd melding gemaakt van gevechten tussen de rebellen en regeringstroepen op vijftig kilometer van N’Djamena.

De honderdvijftig Franse militairen arriveerden vanochtend met twee transportvliegtuigen in N’Djamena. De militairen, die zijn overgeplaatst vanuit Gabon, worden niet ingezet als gevechtstroepen maar moeten steun verlenen aan Franse staatsburgers bij een eventuele evacuatie. Frankrijk had al 2.000 militairen gelegerd in Tsjaad, een voormalige kolonie.

De rebellen drongen twee jaar geleden al de hoofdstad binnen. Toen werden zij snel verjaagd.

Het nieuwe offensief komt enkele dagen nadat de EU definitief had besloten tot een vredesmissie in het oosten van Tsjaad, het gebeid dat grenst aan het West-Soedanese Darfur en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De EU-missie, die 3.700 manschappen moet gaan tellen en geleid wordt door Frankrijk, moet vluchtelingen in Oost-Tsjaad gaan beschermen tegen aanvallen van rebellen en milities uit Darfur. De eerste militairen, die eind vorig jaar al hadden moeten worden uitgezonden, werden deze maand verwacht. De rebellen in Tsjaad verklaarden vorige maand ‘oorlog’ aan de EU-missie.

De rebellie in Tsjaad duurt al jaren maar groeide uit tot een regionaal conflict toen in 2003 oorlog uitbrak in Darfur. Tsjaad beschuldigt Soedan ervan dat het milities steunt die aanvallen uitvoeren in Tsjaad. Soedan verwijt Tsjaad dat het opstandelingen in Darfur steunt. Naar schatting 450.000 vluchtelingen uit Darfur bevinden zich in Oost-Tsjaad. (AFP, AP)