Oppositie Italië wil geen interim-kabinet

Rome. De voorzitter van de Italiaanse Senaat, Franco Marini, heeft de opdracht aanvaard om te bekijken of er een interim-kabinet te vormen is dat de bekritiseerde Italiaanse kieswet kan wijzigen. Na de val van de regering-Prodi vorige week consulteerde president Giorgio Napolitano alle negentien partijen. De meerderheid - centrum-rechts onder leiding van oppositieleider Berlusconi en een kleine communistische partij - ziet niets in een interim-kabinet. Zij wil snel verkiezingen. Toch besloot president Napolitano om Marini ”in het belang van het land” te laten onderzoeken of een nieuwe regering kan worden gevormd die de kieswet wijzigt. Zo`n wijziging zou moeten leiden tot minder splinterpartijen in het parlement, zodat er stabielere regeringen kunnen worden gevormd. ”We zijn niet beschikbaar om Marini te steunen”, zei Berlusconi in een reactie.