Onverwacht 900 banen weg bij afdeling ABN

De eerste stap in de opsplitsing van ABN Amro gaat veel meer banen kosten dan aanvankelijk werd aangenomen. Bij de inlijving van de afdeling vermogensbeheer zullen zo’n 900 ontslagen vallen.

Dat blijkt uit de aankondiging, gisteren, dat De Nederlandsche Bank (DNB) de afsplitsing van de afdeling ABN Amro Asset Management heeft goedgekeurd. Dit onderdeel, dat ruim 210 miljard euro voor professionele beleggers beheert, zal opgaan in Fortis Investments. Het is de eerste concrete stap in de opsplitsing van ABN Amro sinds de overname.

Er ontstaat volgens Fortis een wereldwijde vermogensbeheerder met „meer dan 2.000 medewerkers”. Dit betekent dat bijna eenderde van het huidige personeelsbestand geschrapt zal worden. Bij ABN Amro Asset Management werken bijna 1.850 mensen, bij Fortis Investments ruim 1.050.

Voorzitter Sacha Scholten van de Centrale Ondernemingsraad, die nog advies over de afsplitsing moet geven, is onaangenaam verrast door dit getal. „Ik wist dat er veel overlap tussen beide bedrijven is, maar zoveel was mij niet bekend.”

De afsplitsing van de divisie vermogensbeheer is met toestemming van DNB naar voren gehaald in het ontmantelingsproces van ABN Amro, omdat er grote beleggingsportefeuilles mee zijn gemoeid.

Volgens Scholten is onder de vermogensbeheerders van ABN Amro sowieso onrust ontstaan, na de voordracht van het nieuwe directieteam. Daarin heeft Fortis met 7 van de 10 bestuurders volledig de overhand. Dat is gezien de omvang van ABN Amro Asset Management bijna omgekeerd evenredig aan Fortis Investments. Voor Scholten geeft dat een „volstrekt verkeerd signaal” af. „Het is te hopen dat de verhoudingen op de werkvloer anders komen te liggen.” De nieuwe directie komt onder leiding van de van Fortis afkomstige Richard Wohanka. De baas van ABN Amro Asset Management, Sarah Russell, zal vertrekken. Pieter Croockewit van ABN Amro wordt naar verluidt de enige Nederlander in de directie.

Lees een reconstructie van de overname van ABN Amro via nrcnext.nl/mijnnext