Onderzoeksinstituut verborg eigen naam in synthetisch DNA

Rotterdam. In het eerste synthetisch DNA van een bacterie ooit, gemaakt bij het J. Craig Venter Institute, staan Venters eigen naam en die van zijn instituut geschreven. Bovendien staan in het DNA de (afgekorte) namen van zijn collega`s. Het Amerikaanse tv-programma Wired Science `las` de namen met hulp van onderzoekers. Venter zelf had in het wetenschapsblad Science al aangekondigd dat het DNA was voorzien van vijf `watermerken`. Die zitten op plekken die niet worden `uitgelezen` en dus geen invloed op het organisme hebben. Ze zijn geschreven met aminozuren. Elk daarvan bestaat uit een combinatie van drie DNA-letters (basen) en elk wordt in de zogeheten SLC-code ook weer gerepresenteerd door één van twintig letters. Venters watermerken zijn: CraigVenter, VenterInstitvte (de u bestaat niet in de SLC-code), HamSmith, GlassandClyde en CindiandClyde.