Nu ook een DrugsBob

Nu Bob geen sulletje meer is maar een nuchtere chauffeur die meetelt, breekt de tijd aan ook aandacht te besteden aan de 70 verkeersdoden en 1.600 gewonden die er jaarlijks vallen door rijden onder invloed van geneesmiddelen. Vinden de verkeer- en volksgezondheidministers.

Slaap- en kalmeringsmiddelen, de oude antidepressiva (benzodiazepinen) en sommige pillen tegen allergieën (de oudere antihistaminica) maken een mens minder geschikt om auto te rijden. Het zijn de pillen waarbij de apothekersassistent een gele sticker op het doosje plakt. En als het goed is, krijgt de klant in de apotheek ook te horen dat die medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Ze maken een mens suffig. Het reactievermogen neemt af. En de alertheid is minder.

Maar mensen met zo’n pil in hun lijf kruipen net zo vaak achter het stuur als medicijnvrije mensen. Van die gele sticker trekken ze zich niks aan. Ze hebben helemaal geen last van de medicijnen, zeiden ze massaal tegen interviewers van het Nivel, het in Utrecht gevestigde instituut voor onderzoek naar de gezondheidszorg.

Na komende zomer begint een grote campagne die mensen met pillen op het autorijden moet ontmoedigen. Ondertussen is een groot Europees project gaande om meetmethoden en drempelwaarden vast te stellen. Dat is niet makkelijk. Eigenlijk is het onmogelijk om langs de wegkant snel vast te stellen of er teveel diazepam of lorazepam, mianserine of clomipramine, clemastine of hydroxyzine in het bloed van een automobilist zit. Inleveren van het rijbewijs, of inbeslagname van de auto wegens te veel kalmeringsmiddel, dat zit er voorlopig niet in.

En mocht dat ooit lukken, dan zijn het vooral vrouwen van boven de 50 die afhaalfamilie of een taxi moeten bellen. Bij een onderzoek rond Tilburg, met tussenpozen uitgevoerd van 2002 tot 2004, testte één op de negen 50-plus automobilistes positief op kalmeringsmiddelen. Onder alle automobilisten die bij speciaal daarvoor opgezette politiecontroles werden aangehouden had één op de dertig die medicijnen in het bloed.

Waren de 50-plussers suf door legale ‘drugs’, van de mannen van 18 tot 24 jaar was één op de zes onder invloed van illegale drugs zoals cannabis, cocaïne, ecstasy en soms heroïne. En van deze groep waren er veel meer op de weg.

Het laat zich raden waarom er nu toch eerst een campagne voor de medicijnslikkers komt: ze zijn met minder, maar veroorzaken toch meetbare schade en zijn er waarschijnlijk makkelijker toe te bewegen een DrugsBob aan boord te nemen.

Wim Köhler

Medisch redacteur Wim Köhler beschrijft wekelijks in deze rubriek de werking en de risico’s van een medicijn.