Minimalistische breipatroontjes van Loeki Stardust

cd klassiek Amsterdam Loeki Stardust Quartet: Fade Control ***--

cd klassiek

Amsterdam Loeki Stardust Quartet: Fade Control ***

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, het bekendste van de Nederlandse blokfluitkwartetten, bestaat binnenkort dertig jaar. De muziek van de Italiaan Fulvio Caldini, die op de nieuwe cd Fade Control te horen is, is sterk geënt op het minimalisme, dat als muzikale stroming al ongeveer even oud is. Vernieuwend is het niet, wel zijn er veel leuke dingen te horen, bijvoorbeeld hoe het kwartet on-blokfluitachtig percussief op gang komt in het titelnummer, met een swing die eerder aan Afrikaanse percussie doet denken dan aan het aloude blokfluitconsort.In meer ‘ouderwets’ modale composities als Loud en het ingetogen Christe, vol dramatische uithalen, is die geschiedenis van het instrument sterker aanwezig. De musici spelen gevoelvol, soms eensgezind als een orgeltje, dan weer als individuele blazers. Alleen in de wat langzamere stukken (het begin van Pensieri Del Tramonto) wordt het soms wat erg zwaarmoedig.Gemakkelijk en voorspelbaar zijn de minimalistische breipatroontjes in Clockwork Toccata. Maar het verwante Clockwork Game, dat speciaal voor het kwartet geschreven werd, brengt alle voorgenoemde elementen juist weer in een mooi gebalanceerde synthese. Mooi zijn de gelaagde pulsen die soms als stipjes, dan weer als streepjes, in de ruimte zweven, terwijl kleine motiefjes ertussen heen en weer springen.

    • Jochem Valkenburg