Milaan in de ban van hemels voetbaltalent

Ze zijn achttien en zeventien en voetballen nu al als de allergrootsten.

De doelpunten van Pato en Supermario doen zelfs Ronaldinho even vergeten.

Wie is het grootste voetbaltalent van Italië? Alexandre Rodrigues da Silva (Pato), 18 jaar, Braziliaan en aanvaller van AC Milan. Of Mario Balotelli Barwuah, 17 jaar, Ghanees en aanvaller van Inter Milan. Getuige een populariteitsverkiezing van het sportdagblad La Gazzetta dello Sport is Balotelli de beste. Maar dat kan zo weer veranderen. Ze ontlopen elkaar namelijk niet veel.

De beelden van de doelpunten en artistieke hoogstandjes van Pato en Supermario zijn overal te zien, op televisie en op het internet. Woensdag was Balotelli de uitblinker in het bekerduel Juventus-Inter (2-4). Niet alleen door zijn twee doelpunten, maar ook door zijn snelle acties, explosieve schijnbewegingen en fraaie passes. Pato heeft sinds hij op 1 januari speelgerechtigd is voor de Italiaanse eerste divisie in vier wedstrijden viermaal gescoord. Maar het hadden er ook zes of zeven kunnen zijn.

Voorzitter Silvio Berlusconi van AC Milan heeft al geroepen dat hij dertig doelpunten per seizoen verwacht van Pato. En toen had hij alleen nog maar video-opnamen van de Braziliaan gezien. Over een transfer van Ronaldinho van Barcelona naar Milan wordt al niets meer gezegd. Milan-trainer Carlo Ancelotti: „Pato is beter, sneller, maakt meer doelpunten en past beter in een team. Pato is het beste wat Milan de laatste tien jaar is overkomen.”

Pato (Portugees voor eend) is afkomstig uit Pato Branco. Op zijn derde werd hij lid van de plaatselijke voetbalschool. Op zijn elfde kwam hij op een voetbalinternaat in Porto Alegre, ver van huis. Op zijn dertiende tekende hij een contract bij Nacional. Pato werd afgelopen zomer voor 22 miljoen euro gekocht van Internacional Porto Alegre, waarmee de Braziliaan op 17-jarige leeftijd de wereldbeker voor clubs won. Met het Braziliaanse elftal onder 20 jaar won hij de wereldtitel. Real Madrid en Chelsea grepen naast de donkerblonde krullenbol. De club van Pato wilde minimaal 32 miljoen, maar moest genoegen nemen met 22 miljoen.

Drie weken geleden vormde Pato samen met zijn landgenoten Kaká en Ronaldo de aanval van Milan in de wedstrijd tegen Napoli. Milan won met 5-2, Ronaldo en Kaká eenmaal, Pato tweemaal. Vorige week versloeg Milan Genoa met 2-0, twee doelpunten van Pato. Tussendoor speelde de kleine dribbelaar hartveroverend, maar miste hij wel een paar kansen.

Het antwoord van stadgenoot Internazionale is Mario Balotelli Barwuah, geboren in Palermo uit Ghanese ouders. Bij de jeugd onder 17 jaar scoorde hij voor Lumezzane (nabij Brescia, waar hij sinds zijn tweede opgroeide bij pleegouders ) 19 doelpunten in 18 wedstrijden. Barcelona liet hem drie jaar geleden testen en was meteen gecharmeerd van hem. Manchester United zocht contact. Maar zijn broers zagen hem liever in Italië spelen. In 2006 tekende Mario een contract bij Inter, terwijl hij ook naar Fiorentina kon. Hij werd wekelijks uitblinker en topscorer bij de Inter-jeugd.

In december 2007 maakte Mario zijn debuut in het eerste elftal. Drie dagen later scoorde hij in het bekerduel met Reggiana tweemaal. De Italiaanse kranten werden lyrisch. Tijdens tv-analyses hielden oud-voetballers niet op complimenten te geven.

Balotelli heeft uitnodigingen voor het Ghanese elftal afgeslagen. Hij wil Italiaan worden. Maar pas in augustus als hij 18 wordt kan hij een Italiaans paspoort krijgen. De Italiaanse media blijven Supermario en Pato de hemel in prijzen. Bondscoach Roberto Donadoni, oud-Milan, zei: „Er zijn tegenwoordig zo veel prachtige voetballers in de wereld, van Pirlo, Ronaldinho, Kristic, Cristiano Ronaldo tot Kaká. Wat ik gezien heb van Pato en Balotelli grenst aan het hemelse”.

Milaan is in de ban van twee supertalenten. Wat een weelde.