‘Medische vooruitgang kost veel’

Veel experts weten niet wat de oorzaak is van de stijging van de ziekenhuisuitgaven. De baas van MC Alkmaar kan wel een aantal redenen noemen. „Het zit niet in mijn tweede huis.”

Hans Kedzierski, directeur Medisch Centrum Alkmaar MC Alkmaar

Het is onbekend waarom de kosten van de ziekenhuiszorg al tijden met gemiddeld 9 procent per jaar stijgen, zei onderzoeksbureau Ecorys gisteren in deze krant. Ook de Vereniging van Ziekenhuizen weet het niet.

Het Centraal Planbureau schat de kostenstijging elk jaar te laag in, zodat het kabinet de ziekenhuizen telkens tussentijds honderden miljoenen euro’s extra moet toeschuiven.

Misschien verdwijnt het extra geld in de bureaucratie, opperde patiëntenorganisatie NPCF. „In ieder geval heb ik er geen tweede huis van gekocht”, zegt bestuursvoorzitter Hans Kedzierski van MC Alkmaar.

Hebt u bij uw eigen ziekenhuis ook zo’n forse jaarlijkse kostenstijging?

Kedzierski: „Ja, en ik weet wel hoe dat komt. Het is niet zo dat er de laatste jaren veel meer mensen worden behandeld, maar wel dat ingrepen duurder zijn. Dat komt doordat er medisch veel meer mogelijk is en doordat patiënten vaker willen dat we die geavanceerde technieken toepassen.”

Kunt u een voorbeeld noemen?

„Laatst had een zestienjarig meisje een brommerongeluk. Haar knie was verbrijzeld. Vroeger zouden we haar onderbeen hebben geamputeerd, een ingreep die 4.000 euro kost. Nu hebben we op verzoek van de patiënt een kunstknie aangebracht. Dat is eerst zes uur opereren om haar been te redden en de dag erna nog eens twaalf uur opereren om de kunstknie in haar lichaam te zetten. Dat kost 80.000 euro in plaats van 4.000 euro.”

Patiënten weten dat er meer mogelijk is en uw ziekenhuis voert hun wensen uit?

„Als het kan. De vraag naar zorg stijgt, omdat er meer mogelijk is. We hebben in Nederland bijvoorbeeld steeds meer te maken met keelkanker. We kunnen met een bepaalde operatie, waarbij de kaak wordt verwijderd en de patiënt een nieuwe tong krijgt, het leven verlengen met twaalf tot veertien maanden. Dan kan de patiënt rustig nog een aantal zaken regelen voordat hij overlijdt.

„Vaak is voor de laatste technieken nieuwe apparatuur nodig. Recentelijk hebben we een apparaat gekocht waarmee je nauwkeuriger kunt opsporen waar kanker zit en hoe groot, en of er uitzaaiingen zijn. Dat ding kost 3,5 miljoen euro plus een extra arts en ondersteunend personeel.

Ook de modernisering van de IT is duur. Elk apparaat heeft eigen software, en de data van die 320 verschillende applicaties moeten we in één systeem proberen te krijgen. Deze IT-uitgaven, bij ons vorig jaar 4 à 5 miljoen euro, stijgen bij ons jaarlijks met 20 procent.

Ik wijs nog op de kosten van kanker. Het aantal patiënten met kanker neemt toe en een kuur kost 60.000 à 120.000 euro per jaar door de zeer dure medicijnen.”

Spelen dit soort factoren ook bij andere ziekenhuizen?

„Grosso modo wel.”

Het is niet zo dat de raad van bestuur van MC Alkmaar het geld gebruikt voor de aanschaf van een tweede huis in Marbella?

„Volgens mij werken we hier heel efficiënt. Er zit hier niemand op een parkeerbaan, niemand doet onnuttige dingen. Ik heb zelf een salaris van 200.000 euro en werk daar zestig tot tachtig uur per week voor. En ik heb geen tweede huis. Ook niet in Marbella.”