Levensbeëindiging baby’s niet gemeld

Kinderartsen die het leven beëindigen van pasgeboren baby’s die volgens hen ondraaglijk en uitzichtloos lijden, hebben dat niet één keer gemeld bij de daartoe opgerichte commissie. Die deskundigencommissie, die onder justitie valt, bestaat nu één jaar.

De voorzitter, professor J. Hubben, noemde het uitblijven van meldingen gisteravond in het actualiteitenprogramma Netwerk. „verrassend”. „De bedoeling is juist dat er transparantie komt” rond de levensbeëindiging van ernstig zieke baby’s, zei hij. In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar van ongeveer 15 pasgeborenen het leven beëindigd. De 22 gevallen die wel werden gemeld bij justitie, tussen 1997 en 2004, bleken allemaal baby’s te zijn met ernstige spina bifida (open rug). In het buitenland is dit omstreden; onlangs schreven neurochirurgen uit twaalf landen in een vakblad dat zij vinden dat geen enkele baby met spina bifida actief moet worden gedood omdat onmogelijk is te voorspellen hoe draaglijk of ondraaglijk hun leven zal uitpakken.

Het Kamerlid H. Ormel (CDA) vindt het „schokkend” dat artsen de levensbeëindiging niet melden, omdat het „onwaarschijnlijk is dat dit opeens niet meer gebeurt”.