KINDEREN Schrijven scripts

Op vijf basisscholen in Amsterdam maakten kinderen uit groep zes een toneelscript.

Scène uit ‘De beste melkdrinker’ foto Maurice Boyer De Beste Melkdrinker door MGR Bekkersbasisschool Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 080127 Boyer, Maurice

Dat deden zij in een project dat Inktvingers heet. Daarin werden zij begeleid door echte scenarioschrijvers. Afgelopen weekeind werden de stukken opgevoerd in Paradiso in Amsterdam. De toneelstukken zijn geregisseerd door Hanro Smitsman. „Eigenlijk ben ik een filmregisseur”, vertelt Hanro. „Toen ik zeven jaar oud was wist ik al dat ik verhalen wilde vertellen.” Daarom vindt Hanro Inktvingers een goed project en wilde hij de jonge schrijvers graag helpen.

„Kinderen denken anders dan grote mensen. Kinderen zijn niet bezig met de waarheid, het gaat ze om de beleving. In het stuk De beste melkdrinker gaat het conflict over melk.” Ronnie houdt van melk en doet mee aan kampioenschappen melk drinken. „In het script stond dat hij steeds alle kampioenschappen won. Dat heb ik wel veranderd; ik liet Ronnie zijn eerste wedstrijd juist verliezen. Daar moest-ie iets mee doen en zo ging hij trainen. Je moet een droom hebben.” Ronnie gaat uiteindelijk gewoon dood aan melkeritis. „Kinderen kunnen heel ongegeneerd zijn.”

    • Jitka Buschman