Inzage in autoritten politici in Almere

De gemeente Almere gaat openheid van zaken geven over het dienstauto- en taxigebruik van wethouder Adri Duivesteijn, burgemeester Annemarie Jorritsma en enkele hoge ambtenaren. Komende maandag liggen de ritstaten van de dienstauto’s en taxi’s op het Almeerse gemeentehuis ter inzage voor raadsleden en journalisten, heeft een woordvoerder van de gemeente gemeld.

De openheid volgt nadat een groep anonieme ambtenaren in een brief aan de Almeerse gemeentesecretaris beschuldigingen uitte aan het adres van de politici en ambtenaren. Ze zouden de auto’s en taxi’s ook voor privédoeleinden gebruiken. Wethouder Adri Duivesteijn achtte zich daardoor in zijn integriteit aangetast en schortte zijn werkzaamheden op.

De gemeenteraad van Almere vergaderde gisteravond tot in de nacht over de kwestie. Een onafhankelijke onderzoek naar de ritten, dat door de fracties van Leefbaar Almere en GroenLinks en één fractielid van collegepartij PvdA werd verlangd, haalde het vooralsnog niet. Ook kwam er geen motie om vertrouwen in Duivesteijn uit te spreken. De partijen wachten de informatie over de ritten af voor ze verdere stappen willen ondernemen.

Op haar weblog noemde burgemeester Jorritsma de anonieme brief „vervelend”. „Ik vind het ook behoorlijk kwaadaardig, temeer omdat we als gemeente Almere een prima regeling hebben waar mensen misstanden kunnen melden en daarbij anoniem kunnen blijven.”

Jorritsma verklaart het gebruik van de dienstauto met haar drukke programma. „Het is ook leuk om te zien dat de ene activiteit de andere ondersteunt. [...] De ritten naar deze afspraken voor de niet ambtsgebonden nevenfuncties worden door de gemeente netjes in rekening gebracht bij de betreffende organisatie.” (ANP)