In jouw luie stoel

De jury was te spreken over de kwaliteit van de ruim zevenhonderd inzendingen.

Ook al deden dit jaar geen professionele dichters mee met de 160-dichtwedstrijd.

Kapitein Lafbek is de overtuigende winnaar van de door nrc.next uitgeschreven gedichtenwedstrijd, die dit jaar voor de tweede maal de Gedichtendag luister bijzette. Gisterochtend om zeven uur maakte nrc.next bekend dat wie voor vier uur ’s middags een gedicht van precies 160 tekens (de maximale lengte van een sms-je) instuurde, kans maakte op een prijs van 1000 euro. Kapitein Lafbek, pseudoniem van de veertigjarige Albert Bobeldijk uit Hoorn, leverde maar liefst dertien bijdragen.

De jury, bestaande uit ondergetekende, dichter/criticus Ilja Pfeijffer en 160-uitvindster Sofie Cerruti, heeft ruim zevenhonderd gedichten beoordeeld, waarvan de eerste rond 7.45 binnenstroomden en de laatste om precies 16.00 uur. De ‘160’ van een vader die te laat was omdat hij zijn kinderen van school moest halen kon niet meer meedingen naar de prijs.

Behalve Kapitein Lafbek waren er verscheidene anderen met meer dan één bijdrage, onder wie veel scholieren. Anders dan vorig jaar, toen er ruim vijfhonderd inzendingen waren, deden er dit keer geen professionele dichters mee. Niettemin was de jury te spreken over de kwaliteit. Verscheidene dichters hadden hun gedachten en gevoelens over de storm of de verjaardag van koningin Beatrix in 160 tekens samengebald. De jury heeft echter minder op de thematiek dan op vormvastheid, ritmiek en zeggingskracht gelet.

Uit de honderden inzendingen tekende zich al vrij snel een shortlist van tien gedichten af, waaronder vier van Kapitein Lafbek. Unaniem en met groot enthousiasme koos de jury voor zijn gedicht ‘Ik zit in jouw luie stoel’, ingestuurd om 13.01 uur.

Eervolle vermeldingen verdienen Mia Mia uit Deventer: (het feestje lag onder de tafel lege fles te wezen met wimpers verkleefd wankelschalks we staarden dwaas de lente in ‘het duurt niet lang meer’ zwegen we samen) en William de Vries uit Veenendaal (Kom, wij slaan de kou uit onze vuisten, want ik weet niet of het ooit nog goed komt, denk niet dat ik ooit nog goed kom, dus ik verga, een beetje, hier en daar).

Verrassend was ook de ‘160’ van Wim Klooster uit Amsterdam. Hij zond om 13.54 een variant op een eerder ingestuurd gedicht: (feedback: je bevingen stuurden mij steeds bij het schrijven, en bijna keek je bevreemd toen daarna de dingen omkeerden en de trillingen in mijn pen je bevingen.?)

Veel indruk maakte Maartje Nieuwenhuizen uit Haarlem. Zij stuurde om 14.17 uur een verbeterde versie van Paul van Ostayens gedicht ‘Marc groet ’s ochtends de dingen’ (Annabelle ziet een glimmend pistool, Dag glimmend pistool, Dag kogel in het glimmende pistool, Dag buskruit in de kogel in het glimmende pistool, Dag Annabelle!). Ook de inzending van Kim Verbon uit Utrecht, ‘Neusnou Neusnou’, werd met instemming begroet.

Winnaar Kapitein Lafbek, die zijn pseudoniem ontleent aan Captain Beefheart, noemt zichzelf geen professionele dichter, al treedt hij regelmatig op en won hij woensdag nog een poëziewedstrijd in Enschede. Ook vorige jaar stuurde hij verscheidene bijdragen aan de 160-wedstrijd van nrc.next, toen gewonnen door de Haarlemse striptekenares Gerrie Hondius. Kapitein Lafbek laat weten dat hij het prijzengeld zo snel mogelijk gaat verbrassen.