Ik voorzag een knotsgezellige middag

Sinds ik ooit heb gelezen dat Beatrix weleens stampvoet (dat onthulde Margarita in een interview toen ze nog boos op Bea was), vraag ik me regelmatig af: zou Beatrix nu stampvoeten? Vooral gisteren, op haar verjaardag, vroeg ik me dat vaak af. Toen ik ’s ochtends op de radio een stel deskundigen hoorde bespreken hoeveel geheime macht ze wel niet had. En toen ik de voorkant van De Pers zag, waarop stond dat Beatrix ‘mocht blijven’ omdat zij jaarlijks vijf miljard voor de ‘BV Nederland’ verdiende. En later op de dag hoorde ik haar alweer stampvoeten in mijn hoofd, toen het begon te stormen. ‘Op mijn verjaardag!’ hoorde ik haar verontwaardigd uitroepen.’s Avonds durfde Mari van de Ven zich op tv ook nog kritisch uit te laten over haar make-upkeuze. ‘Al jaren blauwe oogschaduw’ ... ‘Wenkbrauwen te ver uit elkaar...’

Stamp! Stamp! Stamp!

Zelf probeerde ik het Beatrix naar de zin te maken door me in het oog van de storm naar Paleis Noordeinde te begeven, alwaar ik vele Oranjefans aan de hekken verwachtte. Ook Peter van de Vorst zou er zijn. Ik voorzag een knotsgezellige middag.

Maar ik was de enige in het park bij het paleis. Een eenzame lakei stond in een houten hokje de boel te bewaken. Geen bloem of cadeau te bekennen. ‘Zijn er nog mensen met cadeautjes geweest?’ vroeg ik hem. Ja, die waren wel geweest. ‘Wat gebeurt er eigenlijk met die cadeautjes?’ Dat wilde de lakei me wel vertellen: ‘Nou, je geeft ze hier af, en dan vul je een formulier in, en dan gaan ze naar de portier, en...’ Hij zweeg even. ‘En die gooit ze weg?’ vroeg ik, immer de kritische onderzoeksjournalist.

De lakei lachte. ‘Nou, de meeste krijgt ze wel. Op den duur.’ Op den duur. De meeste. Ik zag stapels cadeaus voor me die ergens in een paleisgang lagen, en waar Beatrix en de haren af en toe tijdens een dol sherryavondje gillend van de lach een graai in deden. ‘Kijk, een zelfgeborduurd portretje! Hahahahaha!’

Ik liep weg, of liever gezegd, ik waaide weg, en ik bedacht me dat het Beatrix eigenlijk wel goed uitkwam dat het zo stormde op haar verjaardag. Zo hoefde ze met aanzienlijk minder cadeautjestoeristen te dealen voor de paleispoort. Misschien had ze er wel een hand in gehad.

De koningin heeft meer macht dan de meeste mensen denken.

Aaf Brandt Corstius