Het Nieuwe Respect

Zou Edgar Davids wel eens in een leeszaal komen? Je ziet het voor je: die bril van hem op dat bedachtzame, gerimpelde voorhoofd, even een moment voor hemzelf tussen de trainingen door, sportboekje erbij. Dikke kans dat hij de gewenste literatuur moet zoeken op de afdeling Opvoedkunde, of bij Gezondheid. Dat komt doordat sportbeoefening vroeger werd gezien als een recept voor een vitaal en sociaal verantwoord leven. Vooral teamsporten zouden een maatschappij dichterbij brengen van sterke geesten, van kameraadschap en aanvaarding van verlies.

Sport beschouwen als een pedagogisch beginsel is een beetje ouderwets – maar in de campagne ‘Ik ben een Ajacied’ waarmee Ajax zich al een tijdje op de borst slaat, kom je het veel tegen. Ook aanvoerder Davids kijkt je op ajax.nl vastbesloten aan: ja jongen, wees ‘eerlijk en sportief. Zowel in het dagelijks leven, als op en rond het veld’. De echte Ajacied gaat prat op zijn normen en waarden. Wat eigenwijs misschien, maar het hart zit op de goede plaats. Zo’n Davids is zelf ook gek met normen en waarden, altijd al geweest. En woensdag zagen we dat hij het aanvoerderschap een compleet eigentijdse invulling geeft. Zulke vernieuwingen maken Ajax fascinerend, ze verzinnen daar altijd weer wat anders.

De bijna 35-jarige boekenlezer en bedenker van lucide uitspraken als ‘mijn lichaam is de tempel van mijn ziel’ heeft na ampele introspectie besloten het aanvoerderschap te revitaliseren. Willen aanvoerders zich wel eens geroepen voelen tot het blussen van brandjes, nou, dat is voorbij. Kijk maar naar Davids. In de Arena stond na een tijdje ballen vast dat PSV zou winnen, toen De Nieuwe Aanvoerder opstond.

In de meest onschuldige onenigheden tussen een ploeggenoot en een PSV’er zag hij aanleiding er met gebalde vuistjes tussen te springen. Helaas lukte het steeds net niet zulke voorvallen te doen uitgroeien tot een knokpartij. Waarna Davids in de slotfase het goede voorbeeld gaf. Wie niet horen wilde, moest maar voelen. Eerst plantte hij zijn noppen zo hard als hij maar kon in de enkel van de arme Jefferson Farfán – Het Nieuwe Respect voor de tegenstander, zeg maar. Daarna stortte hij zich dermate overtuigend met al zijn normen en waarden naar de voeten van Edison Mendez dat hij rood kreeg.

Davids kreeg de milde sanctie van twee wedstrijden schorsing. Er zijn clubs die hun spelers na misdragingen nog eens extra bestraffen. Dat is voorbij. Bij Ajax zijn ze opgelucht. Er klinken vergoelijkende teksten over het gedrag van Davids. Ach ja, Edje, jullie kennen hem toch, ons karaktermens? Een nieuwe tijd is aangebroken, zoveel is duidelijk. En de bakermat is, opnieuw, Amsterdam.