Film van de dag

Scéne uit Turtles Can Fly (Bahman Ghobadi, 2004) Turtles Can Fly

Turtles Can Fly. De grens tussen Turks en Iraaks Koerdistan loopt dwars door de dorpsgemeenschappen heen. Aan weerszijden leven de Koerden als vee, achter prikkeldraad en tussen de geraamtes van resten militair oorlogsmaterieel. De Iraanse regisseur richt zijn camera op de kinderen die zichzelf in deze wereld in leven houden. Ze ruimen mijnen, installeren satellietschotels en kopen wapens. De belangrijkste rol is voor een gehavend gezin: een broer zonder armen, een zus zonder illusies en een klein scheel jochie dat ze meezeulen zonder dat zijn verhouding tot de andere twee precies duidelijk is. Met zijn drieën houden zij zich vrijwel zwijgend in leven, af en toe ongevraagd geholpen door de superritselaar van de streek, Soran. Indrukwekkende film over door omstandigheden afgedwongen vroege volwassenheid. (Bahman Ghobadi, 2004, IR/F/IRQ), Ned. 2, 22.50-0.25u.André Waardenburg

    • André Waardenburg