Ericsson gaat banen schrappen

De Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson gaat wereldwijd 4.000 banen schrappen, waarvan 1.000 in Zweden. Dat meldt het Zweedse persbureau TT op gezag van Ericsson-topman Carl-Henric Svanberg. Ericsson bevestigde vanochtend bij de presentatie van zijn jaarcijfers echter alleen de 1.000 Zweedse ontslagen.

Het bedrijf zei daarbij dat het zoveel mogelijk vrijwillige ontslagen wil realiseren, om „samen met andere maatregelen” wereldwijd zo’n 420 miljoen euro te besparen.

De ontslagen zijn nodig omdat de winst over 2007 tegenvalt. Met een daling van 16 procent kwam die uit op 2,3 miljard euro. De winst over het vierde kwartaal van 2007 daalde zelfs met meer dan 40 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2006.

Ericsson deed het vooral op westerse markten minder goed. In West-Europa daalde de omzet met 10 procent. In China groeide die daarentegen met 14 procent. Verder meldt het bedrijf dat de verkopen in Thailand, Pakistan en Bangladesh „sterk zijn beïnvloed door de politieke onrust” in die landen. Wat de precieze gevolgen van die onrust zijn, laat het bedrijf in het midden.

De groeiende afzet in opkomende economieën leidt niet direct tot meer winst. De prijzen staan door toegenomen concurrentie onder druk. Terwijl bijvoorbeeld het aantal verscheepte mobiele telefoons van Sony Ericsson, Ericssons gezamenlijke bedrijf met Sony, met 38 procent toenam, steeg de winst over de verkochte telefoons maar 12 procent. De gemiddelde Sony Ericsson-telefoon kostte vorig jaar 125 euro, tegen 146 euro in 2006.

Op de beurs werd de tegenvallende winst negatief ontvangen. Rond het middaguur stond Ericsson 2,5 procent lager op 13,95 Zweedse kroon (1,47 euro). De echte klap voor Ericssons beurskoers kwam al na de winstwaarschuwing in oktober, waarna de financieel directeur van Ericsson moest opstappen. Die dag daalde de koers met 24 procent.