EK duur? Moedig in China Jong Oranje aan!

Wie via de officiële weg geen tickets voor het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland in juni heeft weten te bemachtigen, kan via de (zwarte) internetmarkt nog aan kaarten komen. Dat kost wel wat. Voor de groepsduels van Oranje variëren de prijzen tussen 450 en 1.500 euro. Dat is met een behoorlijke winstmarge: de officiële prijs van de UEFA is maximaal 110 euro voor een groepswedstrijd. En de ‘marktwaarde’ zal waarschijnlijk nog verder oplopen naarmate het toernooi dichterbij komt.

De hoge prijzen en de zwarte handel zijn niet nieuw. Bij het WK in Duitsland in 2006 kostte een kaartje voor de derde groepswedstrijd van Nederland, tegen Argentinië, op internet niet minder dan 1.200 euro. Het is vooral een kwestie van vraag en aanbod. De KNVB heeft van de UEFA slechts 20 procent van de beschikbare plaatsbewijzen toegewezen gekregen, wat neerkomt op zo’n 6.000 tickets per duel – het Nederlands elftal speelt zijn groepswedstrijden in het Stade de Suisse in Bern, met een capaciteit van 30.000 toeschouwers.

Goedkoper is het om deze zomer Jong Oranje aan te moedigen. Wie een vlucht boekt naar China (circa 1.700 euro in augustus) en drie groepswedstrijden, de kwartfinale, de halve finale en de finale van het olympische voetbaltoernooi bezoekt, alles eerste rang (totaal circa 260 euro), is nog altijd minder kwijt dan een kaartje via internet voor de finale van het EK op 29 juni, vraagprijs 2.677 euro.