Denemarken: nieuw onderzoek naar geheime CIA-vluchten

Denemarken doet een nieuw onderzoek naar beweringen dat de CIA gebruik heeft gemaakt van een vliegveld op Groenland om in het geheim terreurverdachten te transporteren. Dat heeft de Deense premier Anders Fogh Rasmussen gisteren aangekondigd.

De Deense regering gaf in 2005 toe dat er ten minste veertien verdachte vluchten waren geweest in het luchtruim boven het Deense vasteland. De regering was, net als veel andere Europese regeringen, een onderzoek begonnen, nadat mensenrechtenorganisaties en Europese instellingen verdenkingen hadden geuit over de CIA. De Amerikaanse geheime dienst zou na 2001 Europese luchthavens hebben gebruikt voor zijn programma van ‘extraordinary rendition’, het heimelijk overbrengen van terreurverdachten naar landen waar zij hardhandig verhoord kunnen worden.

Een nieuwe documentaire, die woensdag is uitgezonden op de Deense tv, stelt dat de Amerikaanse geheime dienst destijds niet alleen in Denemarken zelf, maar ook op Groenland terreurverdachten heeft vervoerd. Groenland is een semi-autonome regio van Denemarken.

„In het licht van nieuwe informatie zullen we nagaan wat zich heeft afgespeeld en zonodig zullen we de Amerikanen vragen om een verklaring”, verklaarde premier Rasmussen gisteren. Rasmussen zei ook dat hij Washington recentelijk heeft laten weten dat ieder ongeautoriseerd gebruik van het Deense luchtruim „onacceptabel” is.

Het Europees Parlement en de Raad van Europa hebben vorig jaar in rapporten gezegd dat het zeer aannemelijk is dat de VS in het geheim terreurverdachten via Europa overbrengen naar landen waar de verdachten mogelijk blootstaan aan marteling.

De VS hebben toegegeven dat zij tijdelijk gebruik hebben gemaakt van geheime gevangenissen. Deze gevangenissen zouden inmiddels niet meer worden gebruikt. (AP)