Computersysteem van Belastingdienst valt veel duurder uit

Den Haag. Het computersysteem dat de Belastingdienst heeft laten bouwen om de huur- en de zorgtoeslagen uit te keren, heeft zeker twee keer zoveel gekost als de 38 miljoen euro die daarvoor was begroot. Dat staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer. De kosten zullen nog hoger worden, omdat staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) een compleet nieuw systeem laat bouwen. De problemen zijn volgens de Rekenkamer ontstaan doordat de Belastingdienst onder politieke druk stond om het systeem zo snel mogelijk te bouwen. Per 1 januari 2006 ging het nieuwe zorgstelsel in, en vanaf die datum moest ook de zorgtoeslag worden uitgekeerd. Doordat het systeem haperde, kregen 50.000 mensen hun geld te laat en kregen 460.000 mensen een verkeerd voorschot.