China in de slag om Rio Tinto

De Chinese overheid is in het strijdperk getreden om de overname van het Australisch-Britse mijnbedrijf Rio Tinto door het Australische BHP Billiton te verhinderen. Het staatsaluminiumbedrijf Chinalco wil samen met het Amerikaanse Alcoa voor 14 miljard dollar (9,4 miljard euro) een minderheidspositie kopen in Rio Tinto.

China is grootafnemer van de producten, zoals ijzererts, koper, nikkel en aluminium, van de twee grootste mijnbedrijven ter wereld. Peking vreest dat als BHP Billiton erin slaagt Rio Tinto op te kopen er een enorm concern ontstaat dat de prijzen kan dicteren. China geeft de voorkeur aan meerdere leveranciers en hoopt door het verwerven van een minderheidspositie in Rio Tinto de overname door BHP Billiton te blokkeren.

Soortgelijke bezwaren tegen de vorming van één reusachtige onderneming hebben ook Verenigde Staten en de Europese Unie. In China is er verbazing gerezen dat met name de EU nog weinig van zich heeft laten horen. Analisten denken dat het bod van 14 miljard dollar het begin kan zijn van een volledige overname van Rio Tinto door Chinalco en Alcoa. Chinalco wordt gesteund door de China Development Bank, een van de financiële armen van de Chinese staat, en het staatsinvesteringsfonds China Investment Corporation.

Het bod op een blokkerende minderheid komt aan de vooravond van een eerste deadline voor BHP Billiton. Voor 6 februari moet het bedrijf duidelijk maken of het eerder uitgebrachte en afgewezen bod van 123 miljard dollar wordt verhoogd. Analisten verwachten dat de Australiërs met een hoger bod komen.

Eerder deze week sloot het Chinese Baosteel een akkoord met BHP Billiton over de leverantie van 90 miljoen ijzererts in tien jaar tegen jaarlijks vast te stellen prijzen. De resterende 330 miljoen ton wil China betrekken van Rio Tinto en CVRD in Brazilië. Op deze manier blijft China een partij bij het bepalen van de prijzen.

Breaking views: pagina 15