Borstlaps nujazz-geluid met beats uit een kastje

CD JAZZ Michiel Borstlap: Eldorado ***-- JAZZ Michiel Borstlap: Eldorado ***--

CD JAZZ

Michiel Borstlap: Eldorado ***

Jazz met zijn bands, pop met Trijntje Oosterhuis en Edsilia Rombley, Arabische opera’s, klassieke recitals, een cd met Gino Vannelli en filmmuziek. Het mag duidelijk zijn: pianist Michiel Borstlap valt echt niet op één stijl te vangen.

Zijn eclectische, breed georiënteerde geest laat hij op zijn nieuwe cd Eldorado weer helemaal leeglopen. Dat zal inderdaad het paradijselijke gevoel zijn waaraan de musicus met zijn titel refereert: alles mag, niets moet, voor elk wat wils en mogelijkheden zijn eindeloos.

Zijn improvisaties laat Borstlap op deze cd voornamelijk samensmelten met abstracte beats uit een kastje. Dat geeft het album een modern nujazz-geluid. Sterk liet hij zich hierbij leiden door het kunst- en vliegwerk van reclamecomponist Reinder van Zalk. Hij zorgde voor de filmische uitwerking van de muziek. De hoeveelheid aan samples en rare effecten overheerst echter. De piano is in veel gevallen helemaal ondergeschikt aan de manipulaties. Aan de andere kant is het weer verrassend om te merken uit welke bronnen Borstlap nu weer put. Zo verbindt hij net zo makkelijk mezzo-sopraan Xenia Meijer aan de fusion en heeft de jazzmusicus de dance nu echt omarmd. Daarmee is Eldorado een vrij willekeurige muziekcollage geworden van smaken en foefjes.

    • Amanda Kuyper