boekberichten

Zoon Nabokov denkt aan vernietiging van laatste werk vader

Het laatste ongepubliceerde werk van Vladimir Nabokov staat op het punt voorgoed vernietigd te worden door zijn zoon Dmitri. Hij volgt daarmee de wens op van zijn vader, achterhaalde het Amerikaanse onlinemagazine Slate.

In een kluis in een Zwitserse bankligt sinds ettelijke decennia een onvoltooid Nabokov-manuscript, op 50 netjes gerubriceerde steekkaarten. De auteur had in zijn testament bepaald dat The Original of Laura, zoals de titel luidt, nooit gepubliceerd zou mogen worden, omdat hij het boek weliswaar had ‘afgewerkt in zijn hoofd’ maar niet op papier. Volgens Dmitri gaat het om ‘het meest geconcentreerde distillaat van mijn vaders creativiteit.’ Toch, zo suggereert Slate, zou hij er stilaan toe neigen om binnenkort een lucifer af te strijken en het manuscript in het vuur te gooien. Hij vreest dat de publicatie van The Original of Laura weer verkeerde interpretaties gaat opleveren, zoals Nabokov overkwam toen Lolita in 1955 verscheen. (DL)

Boeken populairste onlineproduct

Internetgebruikers kopen meer boeken online dan elk ander product. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoekbureau Nielsen Online, dat 26.312 mensen ondervroeg in 48 landen. Van de ondervraagden heeft 41% weleens online boeken gekocht. Twee jaar geleden was dat nog 34%.

Het percentage internetgebruikers dat online boeken koopt is in Zuid-Korea het hoogst (58%), op de voet gevolgd door Duitsland (55%) en Oostenrijk (54%). (RK)

Peter Handke denkt aan einde carrière

„Was willst Du jetzt noch?”, dat is de vraag die de Oostenrijkse schrijver Peter Handke zich tegenwoordig met regelmaat stelt. Na 40 jaar in dit „heerlijke beroep” denkt hij eraan zijn literaire carrière te beëindigen, zo zegt hij in een interview met het Duitse magazine Cicero. Handke bekent dat hij elke dag weer “Mulmigkeit und Bangigkeit” (vermolmdheid en angst) moet overwinnen voor hij zich aan de schrijftafel zet. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Die morawische Nacht, naar zijn eigen zeggen zijn laatste epische onderneming. (DL)

Memoires Tony Blair bij De Bezige Bij

Uitgeverij De Bezige Bij gaat de memoires uitgeven van de Britse ex-premier Tony Blair. Een officiële publicatiedatum voor de memoires is nog niet vastgesteld, maar het manuscript wordt eind 2009, begin 2010 verwacht. De Nederlandse uitgave zal tegelijkertijd met de Engelse en Amerikaanse edities op de boekenmarkt verschijnen. (RK)

Met medewerking van Reinier Kist en Dirk Leyman