AZ wendt zich tot FIFA na transfer Alves

Foto WFA WFA26:ALVES GAAT NAAR AZ:HEERENVEEN;02JAN2007- AZ heeft zich definitief versterkt met Afonso Alves van SC Heerenveen. De Alkmaarders bereikten twee weken geleden in het diepste geheim al overeenstemming met de Friezen over de transfer van de Braziliaan. AZ betaalt een recordbedrag van achttien miljoen euro voor Alves, die daarmee de Italiaan Graziano Pell (deze zomer voor vijf miljoen euro overgenomen van Lecce) aflost als duurste aankoop ooit van de club. WFA/wc/str. Dennis Beek WFA WFA

AZ stapt naar de wereldbond FIFA om te voorkomen dat Afonso Alves bij Middlesbrough gaat voetballen. De Braziliaanse spits werd gisteravond voor 4,5 jaar ingelijfd door de club in de Premier League.

Heerenveen en Middlesbrough bereikten tegen middernacht kort voor het sluiten van de transfermarkt een akkoord over een afkoopsom die volgens media in Engeland rond de zestien miljoen euro ligt. AZ meent echter een rechtsgeldig contract te hebben met Alves. De aanvaller betwistte dat deze week in een spoedarbitragezaak. De arbitragecommissie van de KNVB stelde hem woensdag nog niet in het gelijk, maar gaf Alves vier weken de tijd om aan te tonen dat het een voorlopige verbintenis was die pas geldig zou zijn na ondertekening van zijn advocaat in Brazilië.

Dit liet onverlet dat de Nederlandse voetbalbond KNVB zijn toestemming kon geven voor een overschrijving van Alves van Heerenveen naar Middlesbrough. Na een eerdere uitspraak van de arbitragecommissie in de zaak tussen AZ en Heerenveen staat het de Friese club vrij om Alves over te doen aan een andere club. Middlesbrough-manager Gareth Southgate was enthousiast over de komst van Alves. „Ik ben verrukt. Alves brengt ons iets extra’s.”

Onduidelijk is of de club de aanwinst zondag tegen Newcastle United al kan opstellen. Heerenveen maakt zich echter geen zorgen meer. „Wij waren vrij om hem over te schrijven”, reageert directeur Yme Kuiper. „Voor ons is de zaak rond Alves nu voorbij. Ik ben opgelucht, dit heeft veel energie gekost.”

Hoeveel geld Middlesbrough voor Alves betaalt, wil Kuiper niet zeggen. „Het is in elk geval een recordbedrag voor Heerenveen.” In de zomer wilde AZ de Braziliaanse spits voor het eerst overnemen van Heerenveen, maar de overgang ging toen niet door wegens de hoge vraagprijs. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft deed AZ in de winterstop opnieuw een poging. AZ wilde dit keer wel de gevraagde prijs (18 miljoen euro) betalen en bereikte op 30 december met Heerenveen een overeenkomst. Een week eerder ondertekende Alves, in bijzijn van familieleden, al een contract bij AZ.

De club uit Alkmaar hoopt vandaag duidelijkheid te krijgen over het bericht dat er een internationaal arrestatiebevel zou zijn uitgevaardigd tegen de zaakwaarnemers van Alves, Caio Ziller en Tiburcio. Dit in verband met mogelijke paspoortvervalsing.