Als het aan Tineke Huizinga ligt valt IV morgen al

Waar valt Balkenende IV over?Wanneer het valt zien we vanzelf. Misschien nog voor de zomer. Anders najaar. Uiterlijk 2009. Het valt, en het valt voortijdig, daar kun je vergif op innemen. Als Balkenende in 2020 nog actief is, en kan terugkijken op wel twaalf kabinetten die zijn naam droegen, zal er nooit eentje tussen hebben gezeten dat langer regeerde dan twee, hooguit tweeënhalf jaar.

Waar valt IV over?

Keuze genoeg. Je hoort weinig meer van de ontslagonmin tussen Donner en Bos, maar zeker Donner lijkt me iemand die bij dat soort conflicten over een oudtestamentisch geheugen beschikt. Die wacht rustig tot Balkenende VIII, om Wouter alsnog een verschrikkelijke loer te draaien.

Dan heb je Plasterk versus Rouvoet inzake Linda Lovelace. Joop Atsma, het verbiedzuchtige Kamerlid uit Surhuisterveen heeft zich al solidair verklaard met de ChristenUnie – porno vindt hij bijna net zo zondig als indertijd de Grote Donorshow. Stel je voor dat het CDA in 2013 met Wilders, Verdonk en Marianne Thieme een coalitie aangaat, en Atsma wordt mediaminister in Balkenende VI. Eerherstel voor Joop die nu door zijn premier nog even in de kou moest worden gelaten!

Verhagen en Koenders, hoe moet dát aflopen? De incompatibilité schep je er van af. De één is eigenlijk de baas omdat de ander bij hem inwoont, maar de ander is niet alleen langer, maar ook intelligenter. En linkser natuurlijk: Soeharto was corrupt. Maar sprak Koenders zijn kabinetsmond voorbij toen hij kritiek uitte op Israël? Mag dat überhaupt op een land dat onder Maxime valt? Wel minder ongenoegen tussen twee bewindspersonen heeft soms tot grote politieke crisissen geleid.

We hebben het dan alleen nog maar over wrijvingen binnen de ministerraad, wat bij Balkenende ook het vaakst voorkomt. Zijn kabinetten lijken altijd het meest op slecht gerezen soufflés die vroeg of laat vanzelf inzakken. Maar als het eindelijk een keer aankomt op een serieuze botsing met de oppositie – wat gebeurt er dan? Met Vogelaar en haar woningcorporaties? Met Middelkoop wiens inktvlek in Uruzgan niet groter wil worden? Met het aardige kruidenvrouwtje van Milieu dat ons de zonnepanelen (net als de schoolboeken) wil laten voorschieten? Of met Plasterk die bij mijn weten de lerarensalarissen nog steeds niet heeft verhoogd, en die de vaderlandse geschiedschrijving intussen heeft ondergebracht bij de VVD?

En dan praat ik nog niet eens over de christelijke meisjes Van Bijsterveldt en Huizinga die elk met een weerbarstig dossier zitten. Bijsterveldt schijnen ze in Den Haag vroeger wel IJzeren of zelfs Stalen Marja te hebben genoemd, omdat ze dikwijls haar mannetje had gestaan. Maar nu? Een paar weken leek ze als een leeuwin de 1040-uren-norm voor het voortgezet onderwijs te verdedigen, maar niet zo gauw kregen de ongehoorzame snotkinderen steun van een paar docenten – en wég ijzer. Marja gaat luisteren naar wat er leeft ‘in het veld’. Maar had IV daar vorig jaar om deze tijd niet speciaal honderd dagen vakantie voor opgenomen?

Met Tineke Huizinga, die nooit van ijzer of staal kan zijn geweest, heb ik het meest te doen. Haar ‘veld’ is ook het ergste veld dat Nederland kent: spoorwegen en taxi’s. Eerst had ze die chipkaart waarvoor ze de ‘regie’ ging voeren (de wat?), en vervolgens beklonk ze met het taxiveld een nieuw soort tarief waar de chauffeurs tegen zijn, en dat ze daarom over een jaar zal ‘evalueren’.

Van sommige woorden komen we nooit af.

Maar in beide gevallen zag ik aan Tineke dat het huilen haar nader stond dan het lachen, en dat IV wat haar betreft morgen aan de koningin mag worden teruggegeven.

Haar zien we dan wel weer terug in XI.