Alles in evenwicht, behalve de wind en de dieren

De legende van het fort van Soeram

Regie: Sergej Paradzjanov.€ 22,75 ****

Symmetrie die voortdurend wordt verstoord: zo laat de vorm van De legende van het fort van Soeram uit 1984 van Sergej Paradzjanov zich het best samenvatten. De Georgische legende over een fort waarvan de muren keer op keer instortten, was voor de Armeense regisseur de aanleiding om zijn typische tableaux vivants te creëren. In een nadrukkelijk primitieve stijl werden zijn personages bij voorkeur frontaal gefilmd, met links en rechts bijvoorbeeld twee standbeelden, of twee ruiters te paard. Maar dat evenwicht is nooit helemaal volmaakt. Daarvoor brengt de wind te veel beweging in het grillige landschap. En de vele dieren die in de mise-en-scène worden gebruikt kunnen zich niet stil houden in de fraaie beeldcomposities. Alles leeft – en dat kenmerkt Paradzjanov. De documentaire over zijn leven die als extra aan de dvd is toegevoegd, vertelt over de 15 jaar voorafgaand aan de film, waarin hij van de Sovjetautoriteiten niet mocht werken en lang vanwege zijn homoseksualiteit gevangen zat. Maar in de gezichten die hij in gevangenschap tekende en de lappen poppen die hij maakte, is dezelfde zinderende inventiviteit te zien als in zijn films.