Aanslagen eisen zeker 65 levens in Iraakse hoofdstad

Zeker 65 mensen zijn vandaag gedood bij twee aanslagen op dierenmarkten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De aanslagen onderstreepten recente waarschuwingen van Amerikaanse legercommandanten dat het geweld de laatste maanden weliswaar aanzienlijk is verminderd, maar terugkeer naar de burgeroorlog nog steeds mogelijk is.

De zwaarste aanslag had plaats op de populaire veemarkt van Al-Ghazil in het centrum van de stad, waar 45 doden vielen. De aanslag door een vrouwelijke zelfmoordterroriste was de dodelijkste in Bagdad in zes maanden. Er vielen 80 gewonden.

Een gelijktijdige aanslag op een vogelmarkt in het zuiden van Bagdad eiste 20 levens. Hier werden ook tientallen mensen gewond.

Het aantal doden door geweld is vorige maand volgens de Iraakse ministeries van Defensie en Volksgezondheid weer verder teruggelopen. In totaal vielen volgens deze bronnen zeker 541 doden, van wie 463 burgers. Dat is het laagste dodental sinds februari 2006, toen door de aanslag op de shi’itische Gouden Moskee in Samarra een golf van sektarisch geweld werd losgemaakt. De dodencijfers van de Iraakse autoriteiten zijn overigens steevast lager dan de tellingen van andere bronnen.

Door een bestand van de zijde van de shi’itische militieleider Muqtada Sadr, een sunnitisch tribaal offensief tegen Al-Qaeda-in-Irak en Amerikaanse troepenversterkingen is het geweld sinds de zomer gestaag teruggelopen. De Amerikaanse troepenversterkingen van begin vorig jaar, van in totaal 28.000 man, worden met gemiddeld 5.000 man per maand weer naar huis gestuurd. Maar Amerikaanse commandanten zouden de terugtrekkingen na komende juli willen bevriezen om te beoordelen of de situatie voldoende stabiel is voor verdere terugtrekkingen. (AP, Reuters, AFP)