Vreemdgaan

Vreemdgaan is  een delicaat onderwerp in China. Het is bijna historisch bepaald dat mannen er een minnares op na houden. Ten tijde van het keizerrijk was de vrouw volges de strikte hiërarchie van het confucianisme immers ondergeschikt aan de man. Huwelijken werden bijna altijd gearrangeerd en vrouwen maakten niet zelden deel uit van een concubinaat.

a3.jpg

Vreemdgaan is  een delicaat onderwerp in China.
Het is bijna historisch bepaald dat mannen er een minnares op na houden.

Ten tijde van het keizerrijk was de vrouw volges de strikte hiërarchie van het confucianisme immers ondergeschikt aan de man. Huwelijken werden bijna altijd gearrangeerd en vrouwen maakten niet zelden deel uit van een concubinaat.

Maar na het stichten van  de Volksrepubliek China veranderde de positie van de vrouw,
De vrouw  kreeg meer ruimte om haar eigen leven te leiden en waneer er problemen  waren in de  relationele  sfeer kon zij een beroep doen op het buurtcomite(danwei).

Dan volgden er gesprekken en werd er naar  een oplossing gezocht of de vrouw besloot er net als tijdens het keizerrijk het zwijgen toe te doen. Scheiden was bijna nooit een optie.

Nog altijd  sluiten veel vrouwen de ogen voor de praktijken van hun overspelige man maar steeds meer laten ze ook hun stem horen.
Niet via het buurtcomite maar via moderne communicatiemiddelen.

Vorige maand kon heel China mee genieten van een echtelijke ruzie toen  Hu Ziwei,vrouw van CCTV-5 presentator en anchorman Zhang Bin , tijdens een live-uitzending  van de officiële doop van de Olympische sportzender de studio binnen stormde en  keihard riep dat haar man er een minnares op na houdt.

De televisie ging op zwart maar niemand  kon verhinderen dat Hu Ziwei  achter de katheder  plaatsnam  en vertelde dat haar alom welgerespecteerde man haar had belazerd.
Het zal niemand verwonderen dat het stel inmiddels is gescheiden.
Hu Ziwei haalde de wereldpers omdat haar man een bekende figuur in China is maar er zijn ook vrouwen van wat minder bekende  Chinezen die op een nog veel fatalere manier publiekelijk  aandacht voor hun grieven willen opeisen.

Deze week verscheen er in de Beijingtoday een bericht dat een blogger, Jing Yan, zelfmoord had gepleegd omdat haar man vreemd ging.
Toen ze daar achter kwam schreef ze op haar blog dat ze haar man twee maanden de tijd gaf om met de affaire  te kappen. Zo niet dan zou ze overgaan tot zelfmoord.

Op 26 december, eend dag voor haar fatale daad, schreef Jiang:”Vandaag is het  mijn laatste dag. Hiermee wil ik uiting geven aan mijn falende huwelijksleven.Iets dat ik nooit zal vergeten.” Ook plaatste  ze foto’s van
haar man en zijn minnares op haar blog.

De dag erna sprong ze van de 24e verdieping van haar flatgebouw.
Een bekende vond haar blog en verspreidde haar berichten op tianya.com, een van de  meest gelezen blogs in China.
Haar verhaal  veroorzaakte een fel debat op het internet over vreemdgaan.

De meeste lezers keurden het gedrag van haar man Wang af. De zelfmoord van Ying zorgde ervoor dat zowel Wang als zijn minnares werden ontslagen.
Het Chinese bureau voor statistieken wijzen uit dat jaarlijks 287.000 mensen in China zelfmoord plegen. In veruit de meeste gevallen zijn deze zelfdodingen gerelateerd aan huwelijksproblemen.