Lenny Kuhr laat haar carrière herleven

Lenny Kuhr - 40 jaar verliefd
Lenny Kuhr - 40 jaar verliefd

cd licht

Lenny Kuhr

40 jaar verliefd (Multidisk/Pink) ****

„Ik hou niet zo van al die nostalgie”, schrijft Lenny Kuhr in het fraaie tekstboekje bij haar dubbel-cd 40 jaar verliefd. En in een aanstekelijk liedje vol levensvreugde zingt ze: ‘Ik weet niet of ik wel om vroeger geef / ik weet niet of ik later nog wel leef / ik wou het leven liever nóú.’ Maar toch laat ze hier veertig nummers uit haar veertigjarige carrière herleven, live uitgevoerd met haar eigen, goed ingespeelde begeleidingsgroep – een geraffineerd samenspel van gitaren, piano en (soms) accordeon. Zelfs haar Songfestival-succes De troubadour klinkt zodoende weer als nieuw. Net als haar grote hit Visite die volgens haar „op den duur iets truttigs” kreeg en haar zelfs „een lastig imagoprobleem” opleverde, maar nu een springerig ska-ritme heeft gekregen. Eigenlijk is Lenny Kuhr al die jaren niet wezenlijk veranderd. Haar welluidend wiegende melodietjes (vaak op sierlijke teksten van Herman Pieter de Boer) scheppen in elk liedje een eigen sfeer. Ook haar koesterende timbre, inclusief enkele overdramatische uithaaltjes, is opmerkelijk gaaf gebleven. Lenny Kuhr maakt dit seizoen tevens een terugblikkende theatertournee. Eén keer in de veertig jaar is daar alle reden voor.