Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Kraamsoep

In plaats van met hippe babykleertjes ga ik weleens op kraamvisite met een pan soep. De ervaring leert namelijk dat pasbevallen vrouwen maar al te vaak zijn overgeleverd aan culibarbaarse vaders die denken dat soep koken hetzelfde is als een poedertje door een kop heet water roeren. Na de geboorte van hun eerste gniffelden mijn vriendinnen nog om mijn vroegtwintigste-eeuwse truttigheid. Maar tegen de tijd dat ze van hun tweede gingen bevallen bestelden ze ruim van tevoren een paar liter venkelsoep.

Venkel is het ideale voedsel voor zogende moeders, omdat het zowel de melkproductie stimuleert als de darmen van de baby kalmeert. Als er geen borstvoeding wordt gegeven, kun je een gesnipperde ui en twee tenen knoflook meefruiten met de aardappel en venkel (baby’s willen van knoflook en ui nog weleens kramp krijgen). Een scheut pastis of ouzo haalt de anijssmaak van de venkel nog verder naar voren.

Voor 4 personen:

750 g soepkip (bijvoorbeeld twee poten)

1 kleine prei, in stukken

1 kleine winterwortel, in stukken

1 takje peterselie

een laurierblad

7 zwarte peperkorrels

1 eetlepel venkelzaad

2 eetlepels olijfolie

3 venkelknollen

1 grote aardappel, geschild, in blokjes

150 ml crème fraîche

citroensap

verder nodig: staafmixer

Maak eerst kippenbouillon. Doe hiervoor 1,25 liter koud water in een ruime pan en leg de kip erin. Breng de inhoud van de pan zonder deksel op een laag vuurtje aan de kook. Schep met een schuimspaan het grauwe schuim van het oppervlak. Voeg de prei, winterwortel, peterselie, laurier, peperkorrels en een theelepel zout toe en laat de bouillon twee tot drie uur trekken. Zeef de vloeistof door een vergiet dat je hebt bekleed met kaasdoek of keukenpapier. Laat de bouillon eerst volledig afkoelen, zet hem daarna in de koelkast. Na een paar uur is het vet gestold en kun je het eraf scheppen.

Het kippenvlees wordt in deze soep niet gebruikt (bak het bijvoorbeeld in een royale hoeveelheid roomboter met wat kerriepoeder en eet het op brood). Breng wanneer je de soep gaat maken de bouillon opnieuw aan de kook. Snijd de toppen van de venkel, hak het delicate groen fijn en bewaar het. Snijd een plakje van de stronk af, verwijder een eventueel lelijk buitenblad en snijd de venkel in stukken. Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en fruit hierin het venkelzaad, de stukken venkel en aardappel. Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de soep zachtjes een half uur koken. Voeg de crème fraîche toe en pureer alles met de staafmixer. Proef en maak de soep op smaak met zout, peper uit de molen en citroensap. Bestrooi voor het serveren met venkelgroen.

Van welke soep knap jij altijd op? Stuur het recept naar nrcnext.nl/uitenthuis/koken