Overleg met Antillen door ruzie afgelast

Het parlementair overleg tussen Nederland, de Antillen en Aruba is afgelast. De voorzitters van de delegaties vonden geen oplossing voor het conflict tussen de Antilliaanse delegatie en PVV’er Hero Brinkman.

De delegatie van de Antillen wilde Brinkman uitsluiten van deelname aan het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) als het Tweede Kamerlid geen excuses aanbood. Brinkman noemde de Antillen vorige maand „een grotendeels corrupt boevennest” en stelde voor de eilanden voor een euro te verkopen via marktplaats.nl. Hij weigert excuses te maken.

Daarop nam het Antilliaanse parlement, ofwel de Staten, gisteren een motie aan waarin Brinkman, „zo nodig met behulp van de sterke arm”, de toegang tot het Statengebouw in Willemstad werd ontzegd.

Het voorstel van de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) om het overleg te verplaatsen naar Aruba of Bonaire viel bij de Antilliaanse fractievoorzitters niet in goede aarde. „Al verplaatsen we het naar Timboektoe, dan nog gaan we niet met Brinkman om tafel”, aldus de Antilliaanse delegatieleider Pedro Atatcho.

Het is voor de eerste keer in de 54-jarige geschiedenis van het POK, voorheen bekend als contactplan, dat het overleg is afgelast. Volgens Atacho zijn Brinkmans uitspraken over de Antillen als handelswaar, met het oog op de Nederlandse slavenhandel op de eilanden in voorbije eeuwen, te pijnlijk om zonder verontschuldigen te laten passeren. Van Beek vond de zinsnede over „de sterke arm” juist onnodig hard en polariserend.

Het halfjaarlijkse POK stond op Curaçao gepland voor 7 tot 10 januari. Het bezoek van de Nederlandse delegatie aan Aruba, op 11 januari, gaat vooralsnog wel door. De Kamerleden blijven de komende dagen op Curaçao om „informatie te garen en bilaterale gesprekken te houden”. Het volgende parlementair overleg vindt in juni plaats in Nederland.

De motie van de Staten van de Nederlandse Antillen en meer artikelen op nrc.nl/antillen